• RMN

RNM zet ander type zijlader in op vuilniswagen

SOEST Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RNM) zet vanaf deze week in een aantal wijken in de gemeente Soest een nieuw type zijlader op de vuilniswagen in. Deze nieuwe grijparm kan twee containers tegelijk legen. 

,,Een zijlader wordt door één medewerker bestuurd, terwijl bij een traditioneel inzamelvoertuig drie medewerkers nodig zijn", weet directeur Rob Schram. ,,Deze werkwijze is fysiek minder belastend voor onze medewerkers, omdat de grijparm het zware werk doet. Met de dubbele grabber kunnen we nu, als de opstelling van de containers goed is, zelfs 2 containers tegelijk optillen. De medewerker doet het werk nog steeds alleen met een joystick, beeldscherm en een set grote spiegels. Op deze manier kunnen we de kosten voor de inzameling van afval/grondstoffen verder verlagen." 

Een belangrijk verschil is dat inwoners de containers in groepen van twee moeten aanbieden. Zo kan de grijparm de containers per tweetal oppakken en legen. De containers mogen daarbij niet te dicht op elkaar staan. Een ruimte ter grootte van ongeveer één stoeptegel aan beide kanten is voldoende. Tussen de container en de straat mogen ook geen obstakels (auto's, bomen, lantaarnpaal) staan, aangezien de grijparm anders de containers niet kan optillen.

Om deze nieuwe manier van inzamelen succesvol te laten verlopen, is de medewerking van inwoners noodzakelijk. Inwoners uit de betreffende wijken ontvangen een informatiebrief. Hierin is aangegeven hoe de containers aan de weg te plaatsen. Daar waar er onvoldoende ruimte is om containers in een rij op te stellen, plaatst een medewerker van RMN (indien noodzakelijk) na het legen, de containers terug op de meest optimale aanbiedplaats. Om inwoners op deze nieuwe aanbiedplaats te wijzen, hangt de medewerker een aanhangkaart aan de betreffende container. Op deze manier laat RMN de inwoner zien hoe en waar de container bij de volgende ophaalronde neergezet moet worden.