• Nadja Willems

Relschoppers oudejaarsavond onbekend

SOEST Politie en gemeente weten nog steeds niet wie verantwoordelijk zijn voor de ongeregeldheden in Smitsveen op oudejaarsavond. Tegen een van hen is aangifte gedaan wegens poging tot doodslag. Deze (onbekende) persoon gooide een stoeptegel door de ruit van een politieauto. 

Johan van Beek

,,Gelukkig zat er een grote agent als bijrijder in de auto, waardoor de stoel verder naar achteren stond. Anders had het wel eens slechter kunnen aflopen", zegt burgemeester Rob Metz. Volgens hem was in het hart van Smitsveen de sfeer grimmig op de laatste avond van het vorig jaar. Een groep van circa dertig relschoppers was de aanstichter van onrust en intimidatie van zowel brandweer als politie.

Ofschoon de daders nog onbekend en voortvluchtig zijn, is één ding wel duidelijk volgens burgemeester Rob Metz: de ongeveer dertig jongeren waren op oudejaarsavond in Smitsveen er op uit om rellen te schoppen. Hij leidt dat af van hun gedrag én het feit dat ze allemaal hun gezicht hadden bedekt.

BUURTVADERS Zelfs de buurtvaders, veelal van Turkse afkomst, hebben geen idee wie de raddraaiers zijn. Zoals in voorgaande jaren liepen deze vrijwillige buurtvaders over straat. Om een oogje in het zeil te houden en eventuele overlast in de kiem te smoren.

Maar de zogenoemde buurtvaders kozen er uiteindelijk maar voor om de wijk te nemen. Ze drongen niet door tot de groep waarvan verschillende leden zich schuldig maakten aan ernstige misdrijven.

De brandweer die naar de Smitsweg kwam op een autobrand te blussen, werd met een fles en/of vuurwerk bekogeld. Daardoor moest de politie de brandweerlieden begeleiden tijdens het doven van de vlammen.

GETUIGEN De politie zelf was ook niet veilig. Door een ruit van een van de surveillancewagens vloog een stuk van een stoeptegel van zo'n vijftien bij tien centimeter. Vooralsnog heeft niemand gezien wie het stuk steen gooide. Daarom roepen politie en gemeente nog steeds getuigen op om zich te melden.

Het was in het begin van de avond al vrij snel onrustig. Burgemeester Metz was rond tien uur 's avonds op het politiebureau voor een briefing en informatieronde, toen de politiewagen met kapotte wagen terugkeerde op het bureau.

De ongeregeldheden speelden zich allemaal af in een van de twee vuurwerkvrije zones die Metz in Soest (de andere was rond Molenschot aan de Dalweg) waren aangewezen. De beelden van de twee beveiligingscamera's bij de sportzaal worden nauwkeurig bekeken, maar de kans wordt klein geacht dat die beelden de politie op het spoor van de daders brengt.

EXTRA INZET Naar aanleiding van de onrust in Smitsveen vroeg Metz op oudejaarsavond de assistentie van extra politie inzet. Die kwam er in de vorm van het flexteam. Daarna keerde vrij snel de rust terug in de wijk, zegt Metz. Telkens als de politie arriveerde, hadden de jongeren alweer een heenkomen gezocht.

OPPAKKEN Volgens Metz is het juridisch lastig om ze zomaar aan te houden. ,,We hebben niet gezien wie de steen heeft gegooid. Dat ze zich groeperen, is op zich niet strafbaar. Maar ze zomaar oppakken, is ook niet echt makkelijk. Zodra de politie uit de auto stapte, waren ze alweer verdwenen." Hij verbaast zich erover dat zelfs de buurtvaders niet weten met wie de wijk de 31e te maken had. Het zou kunnen betekenen dat de jongeren van elders zijn  gekomen, misschien wel van buiten Soest. Zoals een jaar of twee terug ook al geregeld jongeren van buiten de gemeente naar Smitsveen kwamen. Metz hoopt dat er alsnog getuigenverklaringen binnenkomen.

'INCIDENT' De burgemeester kan zich voorstellen dat voor veel bewoners van de Smitsweg en directe omgeving oudejaarsavond niet echt leuk is geweest. Hij spreekt van een 'incident' op oudejaarsavond. ,,Voor de rest ben ik tevreden over hoe het momenteel in het Smitsveen gaat. Daarom had ik dit ook niet verwacht."

RUSTIG Over het algemeen verliep Oud en Nieuw in Soest en Soesterberg verder erg rustig volgens hem. De schade aan gemeentelijke eigendommen, als gevolg van (vuurwerk)vandalisme is historisch laag en blijft volgens Metz beperkt tot enkele vernielde verkeersborden. Ook de schade aan containers van RMN lijkt veel lager te zijn uitgevallen dan bij voorgaande jaarwisselingen.