• Ds. Peter van den Berg neemt op 15 december afscheid in de Emmakerk, op 30 november is er een festival voor Soest.

    Jaap van den Broek
  • Jaap van den Broek

Peter van den Berg: predikant tussen de mensen in

SOEST Samen met zijn vrouw op een stoel in een grote zaal, kijkend naar anderen die zich wekenlang hebben uitgesloofd om sketches en optredens voor te bereiden. Nee, zo zag dominee Peter van den Berg (66) zijn afscheid van de Protestantse Gemeente Soest en zijn werkzame leven als predikant niet voor zich. In plaats daarvan houdt hij op 30 november een festival met thema 'lichaam, ziel en geest'.

Astrid van den Hoek

Dominee Peter van den Berg, sinds 2012 verbonden aan de Emmakerk, wist al een tijd dat zijn pensioen eraan zat te komen. Maar pas afgelopen winter begon hij na te denken over hoe dat eruit moest zien. ,,Iedereen heeft het al zo druk. Ik wilde niet dat allerlei onderdelen binnen de kerk, zoals de cantorij, het pastoraat, de diaconie enzovoorts er een taak bij kregen om iets te moeten bedenken en opvoeren."

Tegelijkertijd bedacht hij dat het niet alleen een afscheid werd van een gemeente, zoals hij in 33 jaar al drie keer eerder meemaakte, maar ook van zijn werkzame leven als gemeentepredikant. ,,Ik wil met het festival graag uitdrukking geven aan hoe ik predikant ben geweest. Een predikant hoort echt tussen de mensen in te staan in het dagelijks leven, vind ik. Niet alleen bij calamiteiten zoals overlijden of ziekte. Voor dit festival heb ik allerlei mensen benaderd van binnen en buiten de kerk. Zo wordt het echt iets voor heel Soest. Soest heeft mij beroepen toen ik eind vijftig was, dat vond ik bijzonder. Ik heb veel vertrouwen gekregen van de gemeente en in alle contacten en bezoeken. Hiermee wil ik iets teruggeven."

ENERGIE Van den Berg heeft het thema 'lichaam, ziel en geest' gekozen. ,,Ik wilde iets dat energie geeft. Dat mensen iets doen waar ze vrolijk van worden. Want daar word ik weer vrolijk van. Lichaam, ziel en geest komen samen in passie."

Er zijn tal van lezingen, workshops en andere activiteiten rond het thema. Van mindfulness (door zijn vrouw Vera) tot hoorspel maken (door collega Gerrit Olsman) en van 'helende humor' tot fotografie. ,,Alle mensen die ik vroeg, reageerden heel enthousiast. Dat vind ik het allerleukst! Wel vind ik het jammer dat er vanuit de katholieke gemeenschap van Soest helaas geen tijd en gelegenheid was om iets te verzorgen, ik had hen er ook graag bij gehad natuurlijk. Ik heb er ook aan gedacht sportverenigingen te benaderen, vanwege de link met het lichaam, maar met sport heb ik zelf niet zo veel. De twee Soester huisartsen passen weer wel goed bij het thema."

HAPTONOMIE Zelf geeft Van den Berg een workshop over haptonomie. ,,Ik was in de theologieopleiding veel met mijn hoofd bezig en zocht het verhaal tussen de verhalen. Welke emoties spelen er bij Jezus als hij bepaalde uitspraken doen? Dat miste ik in de opleiding. Ik wilde op zoek naar dat gevoel en wat ik ermee kon. Toen ik later in aanraking kwam met haptonomie, heb ik besloten daar zelf ook een opleiding in te volgen. Het heeft me veel gebracht, onder andere in pastorale gesprekken. Bij haptonomie, het contact tussen hoofd en lichaam, gaat het ook vaak over zingeving." En dat thema is in de huidige drukke maatschappij heel relevant, meent hij. ,,God heeft ons veel gaven en talenten gegeven, maar we blijven vaak steken in het moeten. Ik wil mensen aanmoedigen om die gaven en talenten te laten stromen. Dat is voor iedereen, gelovig of niet-gelovig. Ik hoop dat stromen van die talenten op het festival te zien."
Festival Lichaam, Ziel en Geest, 30 november 10.00-15.00 uur, Emmakerk, Regentesselaan 2.
Opgave via festival@pgsoest.nl. Kosten: vrijwillige bijdrage.