• Onderweg in het bos. Enkele mannen volgen gedwee de vrouwelijke koploopster van dit groepje.

    Jaap van den Broek
  • Wendy van Dijk loste het startschot bij de jeugdlopen om haar project 'Walk to the Moon' voor Make a Wish te promoten. Ze kreeg 7191 kilometers mee naar huis.

    Jaap van den Broek
  • Jaap van den Broek
  • Jaap van den Broek

Relaxte sfeer tijdens bosmarathon

SOEST Schitterende weersomstandigheden, enthousiast publiek en fanatieke deelnemers waren zondag de ingrediënten voor de door AV Pijnenburg georganiseerde bosmarathon. De negentiende alweer. Ton van Zoeren liep mee. Op z'n dooie akkertje, langs het groene parkoers.

Ton van Zoeren

De twee golden retrievers maken zich niet druk om de knallen die het startpistool maakt. De lobbessen hebben geen zin om achter de deelnemers aan te hollen. De zomerse temperatuur dwingt hun om vanaf de rug het schouwspel te volgen. De twee viervoeters geven een goed beeld van de ontspannen sfeer.

SCHOTEN Televisiepresentatrice Wendy van Dijk is verantwoordelijk voor de schoten die de deelnemers in beweging zet. Hardlopen, nordic walking en mountainbiking staan op het programma. De sfeer is gezellig en er klinkt geen wanklank op het terras bij het clubhuis. Lurkend aan een flesje fris wordt er nagepraat over een gelopen race of over één die nog komen gaat. Een dweilorkest van PVO laat vrolijke noten klinken door de Soester bossen, terwijl de deelnemers aan hun avontuur beginnen.

RETOURTJE MAAN Wendy van Dijk is niet voor niets naar Soest gekomen. 'Run to the Moon and back' heet haar doel om Nederland 768.800 kilometer te laten afleggen. Dat is een retourtje maan. De opbrengsten zijn ten bate van stichting Make a Wish. De bosmarathon doneert zondag de kilometers aan Van Dijk's project. Verguld ontvangt de tv-diva de cheque van 7191 kilometer uit handen van de organisatie.

GASTVROUWEN Iets verder staat een lange tafel met bananen, sinaasappelen en frisdrank. Elly van Veen en Els Schuurman zijn de gastvrouwen die de bezwete en moe gestreden lopers opvangt. Ze zijn beiden al meer dan 25 jaar actief bij AV Pijnenburg. Ze zijn om negen uur al begonnen met de voorbereidingen. ,,Het fruit gaat er vooral bij kinderen goed in'', zegt Van Veen. Ook medailles uitreiken is hun taak. Schuurman vindt het evenement gezellig. ,,Het is kleinschaliger dan de Sylvestercross . Daar is altijd meer spanning voelbaar, logisch. Dat is veel grootser.''

Voor Camiel Kruiswijk is het een tactische zet om mee te doen. ,,Ik loop het liefst op de baan. Toch verkies ik in de winter het bos. Daar word ik sterker van. De Baarnaar doet voor de tweede maal mee. Amper gefinisht zoekt hij dochter Synne (2) op om haar het kleinood te omhangen. ,,Hier schat. Je hebt hem verdiend met je goede aanmoedigingen.'' Synne lijkt nog trotser dan haar vader.

Ook Esther Groosman is trots op haar dochter Sterre. ,, Ze is altijd de avond voor dat ze gaat lopen gespannen. Het wordt vandaag een zware kluif voor haar, want ze is de jongste in het startveld. Maar het is een strebertje en kijk, ze staat bij de start al vooraan.'' Groosman houdt haar hart vast, want ze ziet Sterre als een komeet vertrekken. ,,Rustig, rustig, je moet nog een eindje hoor'', roept ze als ze haar dochter direct de kop ziet nemen.''

Anne en Lotte van de Coterlet hebben de 2,1 kilometer erop zitten en hebben maar oog voor één ding. En dat is op de foto gaan met Wendy van Dijk. Anne schuift meteen aan, maar Lotte durft niet er bij te komen. Na een handje geholpen te zijn door haar moeder is het trio toch klaar om op de gevoelige plaat gezet te worden. Lotte is toch wel blij dat ze het gedaan heeft. De tieners zijn al zeven jaar lid van AV Pijnenburg.

Het echtpaar Edgar en Zsoka Cukier doet samen mee, maar wel in aparte onderdelen. Edgar loopt de 10.5 kilometer estafette samen met zijn dochter Ilana. Zsoka doet nordic walking en eindigt in de achterhoede. ,,Ik loop niet snel, maar wel het mooist'', lacht ze. ,,Nordic walking is technisch heel lastig. Het is heel goed voor je qua beweging.''

TEVREDEN De organisatie kan terugzien op een geslaagd evenement. Rob Land van AV Pijnenburg is tevreden. ,,Prachtig weer, ruim zeshonderd deelnemers en negentig vrijwilligers hebben dit doen slagen. En natuurlijk ook de komst van Wendy van Dijk had zijn waarde. Haar organisatie belde ons zelf. We zijn toen akkoord gegaan, maar wilden ook iets terug. En dat werd de komst van Van Dijk.''