• SoesterCourant

Rechter: geen vergunning eethuis Alanya

SOEST (JPU) Eethuis Alanya aan de Soesterbergsestraat is zijn vergunning kwijt. De rechtbank heeft burgemeester Rob Metz gelijk gegeven in een rechtszaak die Alanya had aangespannen. De rechter vind dat het woon- en leefklimaat rond het eethuis zwaarder moet wegen dan het financiële belang van de eigenaar.

Er zaten ooit vier cafés op dit punt. De gemeente ziet er het liefst woningen voor terug. Alanya raakte begin dit jaar een vergunning kwijt omdat een familielid van de eigenaar betrokken zou zijn in een strafzaak en omdat er jarenlang veel klachten kwamen uit de buurt.

Nadat dit familielid zich had teruggetrokken, vroeg de eigenaar een nieuwe vergunning aan. De burgemeester weigerde die vanwege alle overlast. Alanya mocht alleen eten bezorgen. Dat levert te weinig op en de eigenaar wil restaurant en terras weer openen. Alanya's advocaat stelde dat alle klachten bij een persoon vandaan kwamen.

De rechter is ervan overtuigd dat meer bewoners veel last hebben van het eethuis. Meldingen over onzedelijk gedrag en drugsoverlast zijn incidenteel en niet terug te voeren naar Alanya, stel de rechter vast. Tegen deze uitspraak kan Alanya niet in hoger beroep.