• Archief | pixabay

Vrijspraak van verkrachting en diefstal in Soest

SOEST Een 22-jarige man uit Zandvoort is door de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken van verkrachting en het stelen van spullen uit het huis van een vrouw in Soest. De rechtbank legt de man een taakstraf van 80 uur op voor het gebruik van de bankpas en de bankrekening van de vrouw voor criminele doeleinden.

De man en de vrouw leerden elkaar kennen via een datingapp. Hij heeft bekend dat hij tijdens hun eerste ontmoeting de vrouw heeft overgehaald om haar bankpas en pincode te geven. De man deed dit voor vrienden die zich bezighielden met criminele zaken. Met de bankpas en de gegevens van de vrouw werden mensen via Marktplaats opgelicht. Door geld van de rekening van de vrouw op te nemen dat door oplichting was verkregen, heeft hij zich schuldig gemaakt aan zogenoemd 'opzetheling'.

Op 4 oktober 2019 hebben de man en de vrouw seks gehad in de woning van de vrouw in Soest. Over wat er precies is gebeurd, lopen de verklaringen van de vrouw en de man uiteen. De vrouw heeft aangifte gedaan. Zij verklaart dat de seks met de man vrijwillig begon, maar dat dit vanaf een zeker moment tegen haar wil plaatsvond. De man ontkent stellig dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting. Hij heeft tegenover de politie vrij gedetailleerd en consistent verklaard over de manier waarop de seksuele handelingen hebben plaatsgevonden en wat er daarvoor en daarna is gebeurd. Daartegenover staan de verklaringen van de vrouw, die tegenstrijdigheden bevatten.

Aanvankelijk heeft zij verklaard dat een man haar in de hal van haar woning overmeesterde, haar vastbond en haar in de slaapkamer heeft verkracht, terwijl er nog een andere man in de woning was. Daarbij wekte ze de indruk dat ze de man die haar zou hebben verkracht, niet kende. In de loop van de tijd heeft zij haar verklaring een aantal keer bijgesteld. Hier kunnen allerlei redenen voor zijn en dit hoeft ook niet te betekenen dat haar verhaal helemaal niet klopt. De rechtbank kan echter ook niet vaststellen wat er wel is gebeurd en waaruit de dwang zou hebben bestaan. De rechtbank spreekt de man daarom vrij van verkrachting.

Volgens de vrouw zou de man na de verkrachting haar mobiele telefoon, twee tablets, een laptop, sieraden, horloges en een bankpas uit haar woning hebben gestolen. Deze spullen zijn, met uitzondering van haar telefoon, een dag later teruggevonden in een speeltuin dicht bij het huis van de vrouw. De teruggevonden spullen en tas zijn niet nader op sporen onderzocht. Dat de man in de woning is geweest en dat er spullen zijn verdwenen vindt de rechtbank onvoldoende om vast te stellen dat hij de spullen heeft weggenomen.