• In april vorig jaar verrichtte de politie onderzoek bij de woning aan de Lange Brinkweg.

    Eempers

Verdachte van moord plukte rekeningen Miranda Zitman leeg

SOEST (ANP/JPU) Soester Bart B., die wordt verdacht van moord op zijn vriendin Miranda Zitman, heeft 116.000 euro van haar bankrekeningen gehaald. Dat vertelden de officieren van justitie donderdag tijdens de behandeling van de strafzaak tegen de 57-jarige partner van de kapster.

De officieren vertelden ook dat de verdachte de banken heeft wijsgemaakt dat hij de rekening van het slachtoffer mocht beheren. De vrouw had een groot bedrag op haar rekening staan na de verkoop van haar kapsalon in Amsterdam. Dat geld zou de oorzaak zijn van de moord op Zitman. Het OM beschuldigt de partner nu ook van gekwalificeerde doodslag. Hij zou Zitman hebben gedood om de diefstal van het geld te verhullen. Het geld haalde hij gefaseerd, in kleinere bedragen van de rekeningen, waardoor haar familie en vrienden het idee kregen dat ze dat zelf deed. B. had hen verteld dat Miranda met onbekende bestemming was vertrokken. ,,Hij heeft ze maandenlang in die waan gelaten dat ze nog leefde", zei de officier van justitie.

In april werd een deel van het lichaam van de vrouw gevonden in haar tuin in Soest. Later bleek dat in december in Amsterdam een romp was gevonden. De verdachte stapte naar de politie. Hij vertelde dat hij zijn vrouw had gevonden toen zij van de trap was gevallen. Hij ontkent dat hij haar heeft gedood. De vrouw werd sinds eind 2018 vermist. Samen met haar moeder had de verdachte bij de politie aangifte gedaan van de vermissing.

Volgens de pathologen kan de dood van de vrouw niet zijn veroorzaakt door een val van de trap. Een officier vertelde dat het onderzoek klaar is en dat de zaak behandeld kan worden. Zij vonden wel dat de verdachte naar de zitting moet komen. De verdachte is op nog geen enkele zitting geweest. Het OM vroeg de rechtbank om de verdachte op te verplichten naar de volgende zitting te komen.

De rechtbank bepaalde ook dat de pathologen nog een rapport moeten uitbrengen. Advocaat Rene van Stralen gaf aan dat de verdachte zeker zal komen naar de inhoudelijke behandeling. Maar de rechtbank vond het verstandig om een bevel mede-brenging af te geven zodat de verdachte door de politie naar de rechtbank wordt gebracht. De zaak komt op 6 en 7 april voor de rechter.