• BDU

Soesterbergse stalker naar Pieter Baan Centrum

SOESTERBERG (JPU) Een 49-jarige man uit Soesterberg is donderdag door de rechtbank in Utrecht naar het Pieter Baan Centrum (PBC) gestuurd. De Soesterberger kan zijn vriendin niet met rust laten. Hij weigert mee te werken aan onderzoeken en de rechtbank gelooft dat het PBC de enige plek is waar de man geholpen kan worden.

De verdachte maakte zich in april en mei schuldig aan belaging. Hij viel de vrouw lastig en hield zich op in haar tuin. Hij gooide haar persoonlijk alarmsysteem door de brievenbus. Na zijn aanhouding kreeg hij een contactverbod. Hij kon zich daar niet aan houden. Hij is al twee keer voorwaardelijk vrijgelaten. Maar iedere keer duikt hij weer op bij de vrouw in Soesterberg.

Volgens de deskundigen is de verdachte geobsedeerd. Hij weigert mee te werken aan een behandeling. Op de vorige zitting in oktober wraakte de Soesterberger de rechtbank toen die hem naar het Pieter Baan Centrum wilde sturen. Die wraking werd afgewezen, maar dat kostte weer een paar maanden. Er zaten nu dezelfde rechters. De advocaat vroeg toch nog om een voorlopige vrijlating. Zij gaf aan dat het voorarrest te lang gaat duren. De Soesterberger kan bij zijn dochter terecht. De rechtbank wees dat verzoek af.  

De Soesterberger wil ook dat het slachtoffer in het openbaar wordt ondervraagd. De rechtbank stelde dat dit bij de rechter commissaris achter gesloten deuren gaat gebeuren.  Op 4 maart wordt de Soesterberger opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Die observatie duurt 6 weken.