• Archief BDUmedia

OM wil 3 jaar cel voor financier uit Soest wegens fraude

SOEST (JPU) Tegen een echtpaar uit Soest dat tonnen zou hebben verdiend met het vervalsen van bankbrieven zijn maandag in de rechtbank in Utrecht gevangenisstraffen geëist. De 50-jarige man hoorde 3 jaar gevangenisstraf eisen voor valsheid in geschrifte en witwassen. Zijn 43-jarige echtgenote hangt anderhalf jaar cel boven het hoofd. Hun zes bedrijven, die allemaal in Soest zijn gevestigd, zouden in totaal 220.000 euro aan boetes moeten betalen

De zaak kwam aan het rollen toen de politie een tip kreeg dat geld uit hennephandel zou worden geïnvesteerd in de vakantieparken. De Soester was als financier en tussenpersoon betrokken bij de verkoop van die vakantieparken. Het bedrijf Comfort Parcs Nederland BV uit Soest werd eigenaar van de parken. De hele onderneming stond op naam van de vrouwelijke verdachte.

De Soester had geld geleend om de financiering rond te krijgen.  De bankenhadden daarom brieven opgesteld waarin de totale waarde van de parken was opgenomen. Deze officiële brieven bleken te zijn vervalst.  De banken deden aangifte. De waarde van de vier parken bleek in de brieven met meer dan een miljoen euro te zijn verhoogd. De vervalsing was gebeurd met het e-mail adres van de Soester, maar hij ontkende dat hij het had gedaan.

Door die fraude kreeg de Soester meer dan een miljoen op zijn bankrekening. Dat geld werd weggesluisd in de verschillende bedrijfjes.  Volgens de Soesterheeft zijn echtgenote er niets mee te maken. Zij zette de handtekening, maar zijwist verder niets, hield de Soester vol in de rechtbank. De vrouw had zich schriftelijk afgemeld voor de zitting. Zij liet zich vertegenwoordigen door hun gezamenlijke advocaat.

De Soester is eerder betrokken geweest bij een grote fraudezaak. Die zaak dient in hoger beroep. De echtgenote had een blanco strafblad. De officier van justitie woog dat mee in haar eis. De officier bandrukte dat het noodzakelijk is voor het economische systeem is om op documenten van de bank te kunnen vertrouwen. De officier kondigde ook aan dat zij nog criminele winst wil gaan plukken bij het stel.  De officier vroeg verder aan de rechtbank om de vakantieparken verbeurd te verklaren.

De advocaat van het stel wees met een vinger naar de financier op de achtergrond. De advocaat benadrukte dat niemand enig risico heeft gelopen, omdat de vakantieparken  veel meer waard zijn dan het geleende geld. Hij wees erop dat de Soesters onredelijk zwaar worden getroffen als de parken worden afgepakt. Die schade loopt volgens de advocaat in de vele miljoenen. De officier herhaalde dat misdaad niet mag lonen.

De rechtbank doet op 2 oktober uitspraak.