• Archief BDUmedia

Lid inbrekersbende krijgt zelfde straf in hoger beroep

SOEST (JPU) Een 21-jarige man uit Soest heeft donderdag in hoger beroep opnieuw jeugd-tbs opgelegd gekregen voor zijn betrokkenheid in 2017 bij inbrekersbende. Ook handhaafde het gerechtshof in Arnhem de 14 maanden jeugddetentie die de Soester eerder van de Utrechtse rechtbank kreeg opgelegd.

Ook een 36-jarige vrouw uit Soest ving bot. Ondanks haar ontkenning achtte het gerechtshof haar schuldig aan heling van vier gestolen laptops en een gestolen computer. Wel kreeg de vrouw in hoger beroep een lagere werkstraf opgelegd.

11 FEITEN Net als eerder de rechtbank achtte ook het gerechtshof in Arnhem de Soester schuldig aan 11 strafbare feiten, van deelname aan een criminele organisatie, heling van gestolen goederen tot inbraken. De man zou zelf onder meer in april 2017 hebben ingebroken in een woning aan de Smitsweg. Toen hij door de bewoonster op heterdaad in de slaapkamer werd betrapt, duwde hij de bejaarde vrouw tegen een kast en stompte haar in het gezicht. Daarna ging hij er met een trouwring en zilveren broche vandoor.

KLINIEK Tijdens de behandeling van het hoger beroep bleek dat de Soester vooral van de jeugd-tbs af wil die hij van de rechtbank kreeg opgelegd. Hij vindt dat hij niet in een kliniek hoort. Het gerechtshof volgde echter het advies van gedragsdeskundigen en de reclassering. Zij menen dat een klinische behandeling nodig is, vanwege de ernst van de problematiek bij de verdachte en het recidivegevaar.  

WERKSTRAF Het gerechtshof legde daarnaast 120 uur werkstraf op aan de 36-jarige vrouw uit Soest. Ze had in de zomer van 2017 vier gestolen laptops en een gestolen computer van de 21-jarige Soester gekocht nadat hij ze haar in eerste instantie ter reparatie had aangeboden. Volgens de vrouw was ze zich van geen kwaad bewust, maar volgens het gerechtshof had ze oplettender moeten zijn en meer onderzoek naar de herkomst moeten doen.

De Soesterse kreeg eerder van de rechtbank nog 180 uur werkstraf opgelegd, maar het hof hield meer rekening met haar blanco strafblad.