• Lex van Lieshout

Rechtbank laat doodzieke drugstransporteur vrij

SOEST (JPU) Het Openbaar Ministerie verzette zich fel maar de rechtbank liet donderdag een doodzieke verdachte in een mega drugszaak vrij. De verdachte is op 13 september in Soest opgepakt. Hij zat achter het stuur van een auto met daarin 450 kilo harddrugs.

De rechtbank vond dat deze verdachte, een 46-jarige Heemskerker, zijn misschien wel allerlaatste kerstdagen, in vrijheid mocht doorbrengen. De rechtbank in Utrecht verlengde wel het voorarrest van drie andere verdachten in deze zaak.

ONDERZOEK De verdachten werden op 13 september in Soest betrapt in een transportwagen met daarin 420 kilo cocaïne en 30 kilo heroïne. Volgens de officier van justitie is het transport een dag eerder naar Soest gebracht en hebben de verdachten het samen keurig ingepakt. De officier vertelde dat het onderzoek nog niet klaar is. Zij gaf aan dat er een vijfde verdachte is opgespoord. De officier vreest dat het onderzoek mislukt als de verdachten vrijkomen.

ONMENSELIJK Advocaat Joost Denissen overtuigde de rechtbank dat het onmenselijk zou zijn om de terminale patiënt vast te houden. Advocaat Denissen betoogde dat er geen belang is bij justitie om deze verdachte zijn allerlaatste kerstdagen in een koude cel te laten doorbrengen. Alle verdachten verklaarden in de rechtbank allemaal dat zij geen idee hadden dat zij drugs vervoerden.

VERZET De officier van justitie vertelde dat de zieke verdachte op de ochtend van het transport in september een medische behandeling heeft ondergaan. ,,Hij wist dat hij ziek was en daarna heeft de verdachte er zelf voor gekozen om dit transport te doen." De officier verzette zich hevig tegen vrijlating.

VUURWAPEN De officier wees er verder op dat de groep zeer professioneel werkt en het nog niet duidelijk is hoe de groep precies is samengesteld. Zij vertelde dat de verdachten allemaal over een gecodeerde telefoon beschikten en daarmee met elkaar belden. In de loods in Soest werd nog een vuurwapen gevonden met de vingerafdrukken van de zieke Heemskerker.

De advocaten betoogden dat het nog maanden gaat duren voordat de zaak wordt behandeld. De rechtbank liet om menselijke redenen alleen de zieke verdachte vrij. De volgende zitting is op 22 februari.