• Ruben Timman/NTR

Project Rembrandt zondag vanuit Soest

SOEST Project Rembrandt komt zondag vanuit Soest. In het NTR programma, gepresenteerd door Annechien Steenhuizen, wordt in acht afleveringen op zoek gegaan naar de beste amateur kunstschilder van Nederland. Uit 50 kandidaten zijn 10 gepassioneerde talenten gekozen die met elkaar de strijd aangaan en tijdens het programma het oude ambacht van kunstschilder meester proberen te maken. 

Iedere aflevering voeren de deelnemers nieuwe opdrachten uit, en treden op die manier in de voetsporen van de leerlingen van Rembrandt. Hierbij worden ze gecoacht door bevlogen docenten, kunstenares Iris Frederix en ontwerper & docent Jaap Godrie, die ieder vijf deelnemers onder hun hoede nemen.

De opdrachten brengen de schildertalenten naar prachtige locaties in Nederland en ontmoetingen met bijzondere figuren. De vierde aflevering treffen de leerlingen elkaar in Soest. De acht overgebleven schilders zullen een poging wagen om orde te scheppen in de chaos, oftewel; een groepsportret maken. Dat wordt bij voetbalvereniging SO Soest geoefend. 

De gemaakte werken worden iedere week beoordeeld door een vakkundige jury, bestaande uit Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum en gespecialiseerd in 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst, en Lita Cabellut, kunstenares. Pieter en Lita worden iedere aflevering bijgestaan door een bijzonder gastjurylid. Op 17 februari is dat cabaretier Roué Verveer. Samen bepalen ze: wie gaat er door en wie valt er af?