• Ronald Kersten

Prille vriendschap op late leeftijd

SOEST Roel Groenhof hoorde dat Leonora Pennarts-Elfferich, een vrouw, iets ouder dan hij in de buurt woonde. Groenhof trok de stoute schoenen aan en nodigde haar uit voor een kopje thee. Het lijkt een alledaagse gebeurtenis. Maar in dit geval is er sprake van een prille vriendschap op late leeftijd. Hij is 98, zij 105.

Nadat Roel contact had gezocht met Leonora ontstond er vriendschap tussen de twee. Ze gaan met enige regelmaat bij elkaar op visite en als het mag en een beetje kan, doen ze samen boodschappen. Zo hebben ze op respectabele leeftijd met elkaar een sociaal contact aangeknoopt.

,,Ik zit in mijn 99ste levensjaar. Dat klinkt iets meer dan 98 jaar. Je moet het tenslotte wel een beetje interessant houden." Gevoel voor humor kan je de krasse Roel Groenhof niet ontzeggen. De geboren Hagenees kwam 22 jaar geleden in Soest wonen. ,,Ik heb gewerkt in de exploitatie van touringcars en hotels. Ik werkte in Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Pas als ik vakantie had ging ik weer naar huis."

SPAARPOT ,, Ik heb ook in Moskou gewerkt. In de Stalin-tijd. Nam ik jeans mee. Die kon ik wel kwijt daar. Toen ik 80 was kwam de bodem van de spaarpot in zicht en ging ik weer werken. Als chauffeur. In het begin moest ik ADHD-kinderen vervoeren. Die waren druk, niet normaal meer. Heb ik ze zo weer terug gebracht naar school. Moesten ze later hun excuses aanbieden. Later heb ik volwassen mensen naar speciale werkplaatsen gebracht. Tot mijn 92ste heb ik dat gedaan."

Groenhof is te spreken over de voorzieningen van de gemeente Soest. ,,Ik krijg een speciale uitkering en hulp aan huis. Dat zorgt voor mij voor verlichting en gezelschap. Ik ben daar zeer blij mee."

Groenhof raakte bevriend met Leonora Pennarts. Hij belde haar gewoon op. ,,Ik hoorde dat Leonora hier in de buurt woont en 105 jaar oud is. Nou daar ben ik dus een jonkie bij. Ik was wel benieuwd naar haar. Tenslotte is haar leeftijd mijn voorland. Ik heb haar gebeld en uitgenodigd voor een kopje thee."

TITANIC Mevrouw Pennarts is geboren in 1912, het jaar dat de Titanic verging. Zij kijkt terug op haar lange leven. ,,Ik ben geboren op Java. Wij kwamen pas in 1957 naar Nederland. Ik heb veel zien veranderen. In Java deden wij al het vervoer nog per paard. In mijn werkzaam leven was ik secretaresse en telefoniste bij de Koninklijke Nederlandsche Petroleummaatschappij. Toen ik kinderen kreeg ben ik gestopt met werken. Zo ging dat in die tijd."

ACHTERACHTERKLEINKIND De hoogbejaarde vrouw is nog zelfstandig. ,,Ik kook zelf mijn potje en doe ook zelf boodschappen. Ik vind het leuk om zelf kleding te maken en achter de naaimachine te zitten. Ik heb twee kinderen. Helaas zijn ze beiden overleden. Gelukkig heb ik nog vijf kleinkinderen, twaalf achterkleinkinderen en sinds kort een achterachterkleinkind. Of het naar is om mijn kinderen te overleven? Je mist ze wel. Ik ben het gewend. In Java had ik mijn kinderen bij mij tot ze twaalf jaar oud waren. Toen gingen ze naar Nederland voor onderwijs. Wij moesten in Indonesië kromliggen om hun onderwijs te betalen."

MARATHON Roel Groenhof heeft de laatste tijd last van ouderdomskwaaltjes, maar hij telt zijn zegeningen. De leesbril die hij in huis heeft is 'voor de visite'. Zelf heeft hij geen bril nodig.

,,De concentratie loopt wat achter en de herinneringen wandelen niet meer mee. Ik vergeet niks, maar ik denk er te laat aan. De marathon zou ik nog kunnen lopen. Ik doe er alleen een maand over. Ik vermaak mij met mijn vissen, in de Soesterduinen wandel ik een rondje en eens in de week ga ik zwemmen."

VAGEVUUR Films over geloofstoestanden, zoals laatst een film over Luther, interesseren mij. Nee, ik ben niet gelovig. Ik kan daar niet met mijn verstand overheen stappen. Mijn vader wilde mij niet laten dopen. Hij vond dat ik daar zelf voor moest kiezen als ik 18 jaar was. Die man was zeer vooruitstrevend. Ik ben hem daar nog dankbaar voor. In die jaren werd het vagevuur en de hel gepredikt. Daar zijn ze nu gelukkig van afgestapt. Wat een vooruitgang. Ik ben wel nieuwsgierig wat er na de dood komt."

Groenhof is vol bewondering over zijn vriendin. ,,Ze is zeven jaar ouder dan ik, maar kwalitatief veel beter. Zij weet meer van vroeger dan ik. Leonora Pennarts is monter in haar commentaar.,,Roel woont hier vlakbij en de supermarkt is ook om de hoek. Ik zeg weleens: twee keer vallen en ik ben er."