• Achief Eempers

Postweg centraal op themaochtend

SOESTERBERG Voor de tweede keer wordt op de laatste woensdag van de maand van 10:00 tot 12:00 uur in dorpshuis De Linde een themaochtend gehouden. Onder het motto 'een bakkie, plaatje en praatje' staat de Postweg centraal, inclusief de huidige Van de Griendtlaan en de Generaal Winkelmanstraat.

Het is De bedoeling dat bezoekers aan de hand van de getoonde afbeeldingen zelf herinneringen ophalen aan deze weg. Moderator is deze keer Bert van Soeren met beelden uit zijn verzameling Oud-Soesterberg.

De oudste weg in Soesterberg is de Amersfoortsestraat, de in 1650 aangelegde Wegh der Weegen van Amersfoort naar Utrecht. Deze weg werd in vakken verdeeld, gescheiden door 'sorties', waarop buitenplaatsen werden gebouwd. Op een van die vakken -in het hart van het latere dorp Soesterberg- werd rond 1660 de hofstede Moerbessenberg gebouwd.

Elk vak had in het midden een zichtlaan naar beide zijden van de Amersfoortsestraat. De Moerbessenberg stond aan de zuidzijde van het vak, het huidige Dorpsplein. Aan de noordzijde was de 'overtuin'. De noordzijde werd al snel verkaveld en verpacht. Daar vestigden zich de eerste daggelders, veelal als werknemers van de hoge heren van de buitenplaatsen. Toen in de Franse tijd (1795-1813) de troepen zich vestigden bij Austerlitz nam het verkeer daarheen toe. De vroegere zicht-as van Moerbessenberg werd toen de Postweg. Een kortere noord-zuid route dan de oude postwegen die niet over Soesterberg liepen.

De Postweg is nu als doorgaande route nog nauwelijks te herkennen. In Soesterberg Noord heet nog slechts een klein stukje Postweg. Dit loopt dood bij de hekken het voormalige vliegveld. Het stuk tussen de Rademakerstraat en de Amersfoortsestraat kreeg na de omleiding in 1972 de naam Van de Griendtlaan. Het zuidelijk deel van de Postweg, dat vroeger Verlengde Postweg werd genoemd, werd al in 1945 omgedoopt in Generaal Winkelmanstraat. Verder naar het zuiden, onderbroken door de A28, heet het fietspad naar Austerlitz echter nog steeds de Oude Postweg, evenals in Austerlitz zelf. Het hele traject komt woensdag 28 februari in beeld.

De Linde is gevestigd aan de Christiaan Huygenslaan 4a. De toegang is gratis.