• Soester Courant

Portaal onderzoekt galerijvloeren van acht flats

SOEST Woningcorporatie Portaal gaat de galerijvloeren van acht flats in de Eng onderzoeken op draagkracht. Tijdens een steekproef is gebleken dat één galerijvloerplaat niet meer voldoet aan de huidige wettelijke norm. Deze plaat van acht meter wordt tijdelijk ondersteund. Bewoners kunnen de galerijen - ook tijdens het onderzoek - blijven gebruiken.

Voor 1 juli 2017 moeten alle galerijen en balkons van een bepaald type in Nederland worden onderzocht op draagkracht. Het gaat om galerijen en balkons die zijn vastgestort aan de binnenvloeren van de woningen en verder niet ergens op steunen. De galerijvloeren van de acht flats aan de Dalweg, Rubenslaan, Saenredamplantsoen en Van de Veldeplantsoen vallen binnen dit onderzoek. De balkons vallen buiten het onderzoek omdat de balkonvloeren aan de zijkanten worden ondersteund.

WAPENING Volgens de landelijke richtlijnen heeft Portaal 10 procent van de galerijvloeren in deze acht flats onderzocht. ,,Met een radar hebben we laten onderzoeken hoe diep de ijzeren wapening in het beton ligt. Hoe hoger de wapening ligt, hoe groter de draagkracht van de vloer. Bij één plaat ligt de wapening te laag. Die voldoet niet aan de huidige norm. Die wordt tijdelijk ondersteund, in afwachting van een definitieve oplossing'', verklaart Stafan Gradisen, communicatieadviseur van Portaal.

VERDER ONDERZOEK ,,We gaan nu alle vloerplaten onderzoeken zodat we precies weten welke wel en welke niet aan de norm voldoen. Dat doen we bij alle acht flats.'' Met het extra onderzoek is gisteren een begin gemaakt. Gradisen: ,,We gaan ook de bovengenoemde plaat tijdelijk ondersteunen. Mocht uit dit onderzoek blijken dat er andere platen niet voldoen aan de norm, dan gaan we die ook tijdelijk verstevigen. Vervolgens kijken we wat de beste oplossing is om de platen permanent te verstevigen. Wanneer we dit doen en hoelang dat duurt, hangt ook af van de uitkomst van het onderzoek.''