• Soester Courant

Portaal: 'Alle galerijen in wijk de Eng veilig'

SOEST Bij acht flats van Portaal in de Eng worden deze week de ondersteuningen van de galerijen weggehaald. De stempels zijn niet nodig, blijkt volgens de woningcorporatie uit onderzoek.

De ondersteuning werd aangebracht toen bij een steekproef duidelijk werd dat bij 104 van de 240 vloerplaten de ijzeren wapening te laag ligt. Omdat de draagkracht groter is naarmate de wapening hoger ligt, besloot Portaal tot een nader onderzoek. In de tussentijd werden stempels geplaatst om de veiligheid van bewoners en bezoekers te waarborgen.

Dat is niet langer nodig, wijst aanvullend onderzoek uit. ,,Daarbij is in het beton geboord om proefmonsters van de ijzeren staven te nemen", zegt een woordvoerder van Portaal. ,,De kwaliteit van het gebruikte staal blijkt veel beter te zijn dan we op basis van de bouwtekeningen mochten aannemen. Verder blijkt het staal niet aangetast te zijn door roest. Die twee feiten maken dat we nu met zekerheid kunnen zeggen dat de galerijen van de flats veilig zijn. Er hoeven geen herstelmaatregelen te worden genomen."

Het onderzoek is volgens Portaal door een onafhankelijk bureau verricht. Als toezichthouder is de gemeente het eens met de conclusie van het onderzoek.

Portaal is begin deze week begonnen met het verwijderen van de ondersteuningen bij acht flats. Naar verwachting is die klus vrijdag geklaard.