• Jeroen Jumelet

DSN wil ook waarschuwingslinten eikenprocessierups

SOEST Democraten Soest Natuurlijk (DSN) wil dat de gemeente Soest ook waarschuwingslinten gaat ophangen aan bomen waar de eikenprocessierups huist. Dat schrijft de eenmansfractie in een brief aan het college.

Raadslid Yolande Gastelaars stelt dat haar partij er in juli op werd geattendeerd dat erin Soet en Soesterberg geen linten worden aangebracht, waarop voorbijgangers worden geattendeerd op de aanwezigheid van de gevreesde rups, wiens haartjes bij direct contact kunnen leiden tot hevige jeuk, maar ook (ernstigere) klachten in ogen en aan luchtwegen.

KIJKEN Dat Soest geen waarschuwingslinten ophangt, zou te maken hebben met de idee dat de gemeente niet wil dat mensen dan juist bij de bomen gaan kijken. Overigens hing de gemeente in voorgaande jaren wél linten op. In elk geval op routes binnen de bebouwde kom met eiken langs de weg waar de eikenprocessierups zich ophield.

POLL ,,Zonder de linten wanen inwoners zich met hun kinderen en viervoeters ten onrechte veilig", aldus Gastelaars. Haar partij startte een poll op de Facebookpagina. Daarmee werden 1362 mensen bereikt en er deden 387 mensen mee aan de poll.

BELACHELIJK Van hen vindt 74 procent het op grond van de informatie die DSN op de Facebookpagina zette, 'belachelijk' dat de gemeente geen actie onderneemt in Soest en Soesterberg. Het resterende kwart (afgerond) van de deelnemers kan het wel begrijpen dat de gemeente dat niet doet.

MAATREGELEN Voor DSN is de uitslag reden om in de pen te klimmen en een (zoveelste) lijst met vragen te verzenden aan het college van burgemeester en wethouders. De fractie dringt er bij het college op aan om vooral wel waarschuwingslinten te gaan ophangen en om zoveel mogelijk preventieve maatregelen te treffen tegen de overlast van de eikenprocessierups.