• Gemeente Soest

Politie vindt drugs bij inval; garagebedrijf gesloten

SOEST Burgemeester Rob Metz  heeft garagebedrijf Blink in Soest gesloten. Dat gebeurde na de inval van politie en douane, donderdagmiddag. Daarbij werd onder meer drugs gevonden.

De aanpak ondermijnende criminaliteit leverde afgelopen donderdag resultaat op in Soest. Politie, Openbaar Ministerie, gemeente Soest en Belastingdienst/Douane bundelden de krachten en gingen over tot het houden van een integrale controle bij een garagebedrijf in Soest. Aanleiding daarvoor was het sterke vermoeden dat dit garagebedrijf criminele activiteiten faciliteerde.

IN BESLAG Bij de actie werden drie auto's in beslag genomen in verband met technisch onderzoek. Bij één voertuig werd door de politie met assistentie van de Douane een ingebouwde verborgen ruimte vastgesteld. Verstopt in het plafond van het pand, werden enkele plakken vermoedelijke hasj en een zak vermoedelijk synthetische drugs aangetroffen. In verband met deze handelshoeveelheid is de eigenaar van het bedrijf aangehouden en verhoord.

NIET TOLEREREN Genoeg redenen voor burgemeester Metz om het pand per direct te sluiten. Burgemeester Rob Metz: ,,Door gezamenlijk daadkrachtig optreden tegen ondermijnende criminaliteit laten we zien dat we dit niet tolereren. Ik ben dan ook zeer tevreden met de uitkomst van deze samenwerking. Het laat weer zien hoe belangrijk die samenwerking is om snel een eind te kunnen maken aan situaties waarin onder- en bovenwereld zich vermengen."

AANDACHT De overheid heeft veel aandacht voor ondermijnende criminaliteit. Metz: ,,We noemen het 'ondermijning' omdat het onze rechtsstaat ondergraaft. Voorbeelden hiervan zijn grootschalige hennepteelt, mensenhandel, witwassen, fraude met subsidies of uitkeringen en cybercrime. Criminelen maken daarbij misbruik van legale bedrijven, voorzieningen en instanties. Ondermijning kan naar de oppervlakte komen in de vorm van intimidatie, geweld en machtsposities van (groepen) personen. Daarom is het zo belangrijk dat de overheid één vuist maakt tegen ondermijnende criminaliteit.''

VEILIGER Politie, Openbaar Ministerie, gemeenten, Belastingdienst en het regionale informatie- en expertisecentrum (RIEC) zitten criminelen op alle mogelijke manieren dwars. Met strafrecht, bestuurlijke maatregelen, plukken van crimineel vermogen, privaatrecht, toezicht en preventie. Dat kan alleen samen met bewoners en ondernemers. Burgemeester Rob Metz: ,,Help ons ondermijnende criminaliteit te bestrijden en uw wijk veiliger te maken. Ziet u vreemde, verontrustende zaken of zaken waarvan u denkt dat ze niet pluis zijn? Meld het dan bij de politie of gemeente."