• Pepijn Maat alias Pieter Gabriel, hier voor een volle zaal, maakt furore.

    Jesse Knobbe

Trotse Soester dj trapt Eurovisie Songestival af

SOEST De jonge Soester Pepijn Maat (15) maakt onder de naam Pieter Gabriel naam en faam als talentvol dj. Zo stond hij voor een groot publiek tijdens Amsterdam Dance Event 2016. In 2018 bracht de jonge dj, samen met FOURCE, zijn debuutsingle Forever uit. De koek is nog lang niet op. In mei van dit jaar beleeft Pieter Gabriel zijn finest hour. De Soester gaat samen met Eric van Tijn de openingsmuziek produceren van het Eurovisie Songfestival.

Peter Beijer

Een jongen die op zijn zevende jaar begint met het draaien en op zijn achtste jaar met produceren van dance- en trancemuziek. Pepijn legt uit dat dit niet zo uitzonderlijk is: ,,De meeste dj's zijn op jonge leeftijd begonnen. Martin Garrix was 17 toen hij zijn eerste album maakte. Op feesten stond ik al bij de cd-speler om het volgende nummer uit te kiezen. Het mixen van muziek vond ik erg leuk. Van mijn oma kreeg ik mijn eerste dj-set."

Inmiddels is Pieter Gabriel door het grote publiek ontdekt en ook mensen uit de dancescene weten hem te vinden. ,,In deze wereld gaat het om veel netwerken", legt de 15-jarige uit. ,,Ik krijg veel muziek opgestuurd en dan komen de contacten vanzelf."

Dankzij die contacten is de link met het Songfestival tot stand gekomen. De bekende muziekproducent Eric van Tijn is de Musical Director bij het Eurovisie Songfestival in mei van dit jaar en geeft muzikale leiding aan de speciale acts die voor de shows geproduceerd worden. ,,Tijdens het Kerstmuziekgala, waar Koningin Maxima eregast was, heb ik samengewerkt met Eric van Tijn, zo is het contact tot stand gekomen."

Samen met Eric van Tijn is Pepijn aan de slag gegaan om een speciaal muziekstuk te produceren dat te horen zal zijn tijdens de vlaggenparade in de Grand Final van het Songfestival op 16 mei in Rotterdam. ,,We zijn een heel eind met de productie", vertelt Pepijn. ,,Het is bijna af, de basis staat er al. Maar het definitieve stuk ronden we pas af wanneer we weten welke landen in de finale komen."

Uitvoerend producent Sietse Bakker maakte dit weekend bekend dat Pepijn en Van Tijn de Grand Final gaan begeleiden. Bakker legde daarbij uit wat de motivatie was om voor dit duo te kiezen. ,,Nederland staat wereldwijd bekend als het land met de beste dj's en daarbij biedt het Eurovisiesongfestival jonge mensen graag de kans hun talenten aan de wereld te tonen. Daarnaast laat de samenwerking met Eric van Tijn zien dat we als het Eurovisiesongfestival een brug weten te slaan tussen het vakmanschap van het jonge en het ervaren talent."

Zo kan het ineens hard gaan met de carrière van Pieter Gabriel. Een paar jaar geleden voetbalde hij nog anoniem in een jeugdelftal van SO Soest, tegenwoordig poseert hij voor selfies met tienermeisjes en schuift hij aan bij DWDD. Voor voetbal is geen tijd meer, hij mist de teamsport wel en gaat zo nu en dan eens een wedstrijd kijken. De optredens zijn in het weekend, dus met school is het goed te combineren.

De ambities van Pepijn/Pieter zijn helder. ,,Ik wil voornamelijk veel muziek uitbrengen en op festivals staan. Het ultieme is om in een uitverkocht Madison Square Garden of Ziggo Dome te staan." Maar het voorlopige hoogtepunt komt in mei volgens Pepijn: ,,Ik ben er trots op dat ik, samen met Eric van Tijn, een bijdrage mag leveren aan het grootste televisie-evenement ter wereld."