• Als tekstschrijver en cabaretier oogst prijzenwinnaar Jan Beuving overal veel succes.

    Maartje ter Horst

Jan Beuving 'roteert' in Idea

SOEST Jan Beuving speelt op donderdag 18 september de reprise van zijn bejubelde voorstelling 'Rotatie' in theater Idea. Een rotatie is een wiskundige draai. En Beuving geeft een wiskundige draai aan de dingen. De taal maakt pirouettes in zijn liedjes. De logica tolt in zijn zinnen. Alles is volstrekt 'nozel', 'navolgbaar' en 'benullig'.

Jan Beuving (1982) is een snel rijzende ster in cabaretland. Vorig jaar won hij voor de tweede keer de Annie M.G, Schmidtprijs. Ditmaal voor het lied 'die geur' uit de voorstelling 'Leuker kunnen we het niet maken'. Deze voorstelling, over de belastingdienst, speelde hij samen met Patrick Nederkoorn. Ook deze voorstelling oogstte veel lof bij de schrijvende theaterpers. In 2012 won hij de liedjesprijs ook al eens - met Angela Groothuizen en Nico Brandsen. Daarna won Jan Beuving in 2017 nog de Willem Wilminkprijs voor een van de liedjes over rekenen en taal, die hij schreef voor het kinderprogramma 'Klokhuis'. Hij leverde ook liedteksten voor theaterprogramma's van Angela Groothuizen en Karin Bloemen.

Dit jaar is Jan Beuving met 'Rotatie' genomineerd voor een Poelifinario, in de categorie 'Engagement'. De jury zegt in haar rapport over Jan: 'Als een wiskundige beweert dat intuïtie het wint van kennis, weet je dat hij een flinke draai heeft gemaakt. Jan Beuving laat andermaal zien dat hij tot de beste liedjesschrijvers van Nederland behoort, maar ook als geëngageerd cabaretier zet hij een grote stap. Hij maakt ons getuige van de rotatie in zijn wereldbeeld: absolute waarheid maakt langzaam plaats voor menselijke maat. Beuving koppelt wiskunde naadloos aan een zeer intiem verhaal en laat de voorstelling zo verbluffend mooi kantelen. Hij geeft zijn publiek het gevoel dat het kijkt naar een Escher-schilderij.

Beuving heeft een column in Studio Voetbal en iedere woensdagochtend een taalrubriek op NPO Radio 1. Daarnaast schrijft hij samen met Daan van Eijk een tweewekelijkse wetenschapscolumn in Trouw.

Tom Dicke zit als altijd aan de vleugel. Beuving heeft zijn ruitjesoverhemd gestreken. Vorig jaar was 'Rotatie' overal uitverkocht, dit seizoen is de show oor het laatst te zien. Er zijn nog slechts enkele kaarten beschikbaar.

Donderdag 18 september, 20.15 uur, Theater Idea, Willaertstraat 49, 17,00 euro (CJP?65+ 15,50 euro).