• Hans Veltmeijer

Parkeren in Nassauplantsoen

SOEST Tijdens de verbouwing van de vestiging van Albert Heijn in Soestdijk zal er drie weken lang een parkeervoorziening voor vijftig auto's in het Nassauplantsoen worden ingericht. Daarmee zijn de structurele parkeerproblemen rond de Van Weedestraat niet opgelost.

Hans Veltmeijer

De al forse winkel van Albert Heijn aan de Burgemeester Grothestraat gaat uitbreiden. Daarbij lanceert de supermarktformule in Soest een nieuw concept. Tijdens de verbouwing gaat de supermarkt vanaf maandag 25 maart drie weken dicht. Ook het parkeerterrein is dan niet toegankelijk. Deze particuliere parkeerplaats heeft tweehonderd parkeerplekken, waarvan 150 officieel voor klanten en medewerkers van de supermarkt zijn bedoeld en vijftig openbare plekken vooral gebruikt worden door publiek dat in de Van Weedestraat winkelt.

In februari waarschuwde de Soester Zakenkring de gemeente voor 'parkeerchaos en daardoor sterk teruglopende winkelomzetten' tijdens de sluiting van de supermarkt. De ondernemerskoepel heeft al langer een parkeerprobleem vastgesteld in en rond de Van Weedestraat. Hier zouden volgens diverse onderzoeksbureaus structureel tussen de honderd en tweehonderd plekken tekort zijn. Een aangedragen, maar afgewezen voorstel was het inrichten van een tijdelijke parkeerplek op het weiland naast de Wilgenblik. Een ander idee van de ondernemers was het benutten van de open plekken in de Van Weedestraat. De gemeente wees dit af omdat die open plekken nu juist bewust gecreëerd zijn bij de nieuwe inrichting van de straat, zes jaar geleden. Ook wordt volgens de Soester Zakenkring het parkeerprobleem verergerd doordat winkelpersoneel de auto de hele dag in de blauwe zone parkeert en om het anderhalf uur de parkeerschijf verzet. De gemeente wordt verzocht hier handhavend tegen op te treden.

EXTRA LOPEN Wethouder Nermina Kundic erkent dat er een parkeerprobleem is Soestdijk. Zij wijst erop dat de parkeerdruk zich concentreert aan de westzijde van de Van Weedestraat en dat er aan de Steenhoffstraat een parkeerplaats is die weinig wordt gebruikt. Wanneer de bezoekers een stukje extra lopen voor lief zouden nemen, is een deel van het probleem opgelost, is haar gedachte. Ze heeft het Nassauplantsoen aangewezen als tijdelijke parkeerplek omdat hier 'de cultuurhistorische en landschappelijke waarden het minst worden aangetast'. Het weiland aan de Beek en Daalselaan viel af. De vijftig plekken komen op honderd meter van de blauwe zone en op tweehonderd meter van de winkels. Er komen verkeersborden en een verkeersregelaar, geen blauwe zone. Op 15 april worden de rijplaten weer verwijderd van het plantsoen. De grasmat heeft dan wel een opdonder gehad. De oppervlakte zal daarom gefreesd worden en opnieuw worden ingezaaid. Deze operatie gaat de gemeente bijna 15.000 euro kosten. De omwonenden van het Nassauplantsoen zijn begin maart per brief geïnformeerd over de tijdelijke parkeerplaats.