• Een van de vele acts tijdens De Parade van de Montessorischool. Robin en Mia zingen een regenliedje.

    Peter Beijer

Parade voor groen plein Montessorischool

SOEST Leerkrachten hebben een maskertje op, twee mysterieuze types lopen vermomd rond, uit lokalen klinkt muziek. Ogen worden uitgekeken en oren kom je te kort tijdens de Parade van De Montessorischool. Het bonte spektakel is het sluitstuk van een periode vol activiteiten en evenementen met als doel: het Groene Schoolplein voor de Montessorischool.

Peter Beijer

Een rij ouders staat verwachtingsvol voor de kassa waar Maya uit groep 7 de kaartjes verkoopt. Maya, lid van de leerlingenraad, incasseert vijf euro van elke passerende ouder die toegang krijgt tot een groot pretpark met veel evenementen. Het aangeboden spektakel is een combinatie van circus, de Efteling, kermis en carnaval.

STRAND Directeur Willeke Veenman is nauwelijks te herkennen met de maskerade voor haar gezicht. Zwierend van lokaal naar lokaal geeft zij een rondleiding. ,,Hier moet je zeker even kijken, in deze ruimte worden ouders op een strand gemasseerd." In het klaslokaal ligt een aantal ouders te relaxen in een strandstoel. De kinderen masseren de schouders van de volwassenen terwijl anderen opvallend goed het geluid van een zwerm meeuwen imiteren. De aankleding is met zandkleurige kleden helemaal compleet.

PARAPLU Een deur verder staan Robin en Mia uit groep 3 en 4 onder de douche. Zij hebben bescherming van een paraplu en wanneer je de deur open doet klinkt een lied uit de zuivere keeltjes. 'Het regent, het regent, de pannen worden nat…'. In een andere ruimte doen vier jongens op muziek van Vivaldi een balletachtige zwemact. Ondertussen heeft zich bij het Spookhuis een lange rij gevormd. Iedereen is nieuwsgierig en wil graag even griezelen.

STANDBEELD De muziek van Ennio Morricone uit 'The Good, the Bad and the Ugly' prikkelt de nieuwsgierigheid. Wat is er in dat lokaal te zien? Een levend standbeeld staat stokstijf op een tafel. Zelfs de ogen knipperen niet. Pas wanneer Clint Eastwood op het scherm zijn revolver leeg schiet komt het standbeeld tot leven.

GROEN SCHOOLPLEIN Willeke Veenman is zichtbaar aan het genieten. ,,Fantastisch dat alle leerlingen met ouders dit voor elkaar hebben gekregen. Doel van deze acties is om geld in te zamelen voor een Groen Schoolplein. Een deel van het huidige voetbalveld wordt opgeofferd voor klim- en klauterspelen. Het plein wordt daardoor groener en speelser. Het Groene Speelplein is ontstaan met het idee om het speelgedrag van kinderen te combineren met natuur. Een plek waar kinderen vrij kunnen spelen en creatief bezig kunnen zijn."

SAAI Ouders, leerkrachten en leerlingenraad bedachten een aantal acties om de financiering van het Groene Schoolplein te realiseren. Senna Haage (12) is lid van de leerlingenraad: ,,We hebben een paar weken geleden aan tafel gezeten en deze feesten bedacht. Het Groene Schoolplein wordt heel leuk voor kleine én grote kinderen. Nu is het schoolplein een beetje saai." Senna's collega Maya Demarteau was niet nerveus voor de Parade. ,,Nee totaal niet. Ik sta aan de kassa en ontvang de gasten. Het is heel leuk om te doen. Wij zitten in groep 7 dus gelukkig kunnen we volgend jaar nog een jaar Het Groene Schoolplein meemaken."

14.000 EURO Willeke Veenman: ,,De diverse acties, waaronder een veiling en deze Parade, hebben bijna 14.000 euro opgebracht. Deze zomer starten wij met een lokale ondernemer met de aanleg van Het Groene Schoolplein."