• Eempers
  • Eempers
  • Eempers
  • Eempers

'Paard is tank van Middeleeuwen'

SOEST Het paard was in de middeleeuwen in het leger wat de tank nu is. Dat kregen de bezoekers van het Nationaal Militair Museum te horen bij de demonstraties die zaterdag en zondag werden gegeven tijdens het historisch spektakel 'Te Paard'. Eigenlijk al in de Tweede Wereldoorlog was de rol van het paard uitgespeeld, vervangen door de tank en andere zware strijd- en vervoermiddelen.

Het publiek in Soesterberg kreeg te horen en te zien hoe belangrijk paarden zijn geweest als het ging om oorlogvoeren. In feite ging dat niet zonder paarden. De legers waren er op het slagveld afhankelijk van. Het leger dat de meeste paarden had, kon er meestal wel van uitgaan dat het de strijd zou winnen. Paarden werden niet alleen gebruikt om strijders te verplaatsen maar ook voor de aanvoer van zwaar materiaal. Tot 1940 waren ze essentieel op het slagveld, daarna waren er nauwelijks paarden meer in de krijgsmacht.

AANVOERLIJNEN Toch beschikt het leger ook nu nog steeds over paarden, al is hun rol wel erg veranderd. Ze worden alleen nog bij ceremoniële gebeurtenissen van stal gehaald, hoewel ze ook in deze tijd van de meest moderne gevechtsmachines nog wel worden ingezet: In onherbergzame gebieden zorgen ze voor aanvoerlijnen voor het korps mariniers.

Een belangrijke rol daarin is weggelegd voor het Korps Rijdende Artillerie, de Gele Rijders, opgericht op 21 februari 1793. Het is vooral bekend van de aanwezigheid bij plechtigheden met een ceremonieel karakter, naast de enkele operationele taak binnen de Koninklijke Landmacht. Het korps geeft ereschoten af bij staatsbezoeken en op Prinsjesdag. Het kwam naar buiten op de huwelijksdag van Willem-Alexander en Maxima, bij de begrafenis van prins Claus en de uitvaarten van prinses Juliana en prins Bernhard.

ELFDE AFDELING In het begin van de Tweede Wereldoorlog toen Nederland voor de Duitsers capituleerde, werd het leger ontbonden. Het betekende dus ook het eind van de Rijdende Artillerie. Toen na de oorlog het leger opnieuw opgebouwd werd, echter zonder de Rijdende Artillerie, kwamen ze daartegen in het verweer. Het resultaat was dat begin jaren zestig besloten werd de traditie van de Rijdende Artillerie voort te zetten. Op 16 januari 1963 was het zover dat de 11e Afdeling Rijdende Artillerie werd opgericht, die tot op de dag van vandaag bestaat.

* Lees meer in de Soester Courant van deze week.