• Eempers
  • Eempers
  • Eempers

Vlag in top voor 75 jaar vrijheid in Soesterberg

SOESTERBERG Door het hijsen van de vlag als symbool van 75 jaar vrijheid en het bevestigen van een verklarend tekstbord aan een vlaggenmast bij het herdenkingsmonument op het Odijkplein heeft loco-burgemeester Harrie Dijkhuizen woensdagmorgen het startsein gegeven voor de viering van het Jaar van de Vrijheid. Hij deed dat samen met leerlingen van de openbare basisschool De Startbaan.

Jan van Steendelaar

Na een korte introductie door Peter van Esseveld richtte loco-burgemeester Dijkhuizen zich in een korte toespraak tot de kinderen. ,,Er zijn steeds minder mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt. Misschien jullie opa's en oma's. Het belangrijk dat wij ons die nare tijd blijven herinneren. Daarom vieren we dit hele jaar 75 jaar bevrijding. Soesterberg was een heel bijzondere plek in de oorlog. Er lag hier een landingsbaan, dus het vliegveld was voor de Duitsers erg belangrijk.
Na die jaren van verdriet, van mensen niet meer terugzien, was eindelijk de bevrijding daar. Die bevrijding vieren we nu, na 75 jaar. En omdat het zo lang geleden is, willen we een jaar lang feest vieren. Daar beginnen we mee door een vlag op te hangen om ons er steeds van bewust te zijn hoe lang het geleden is, hoe verschrikkelijk die tijd is geweest en om te laten zien dat we willen dat die tijd nooit meer terugkeert."

Twee leerlingen, Denise Westacott en Zeno Jantz lazen een gedicht voor, waarna loco Dijkhuizen samen met Noor Mühlenbruch en Kwinten Bink de vlag hees. Daarna bevestigde hij het herdenkingsbord aan een vlaggenmast met de tekst ,Deze vlag is het symbool van 75 jaar vrijheid. 75 jaar vrijheid wordt in Nederland gevierd van 6 juni (D-day) tot en met de maand oktober 2020 (75 jaar Verenigde Naties).'

NIEUWE GENERATIE De vlag en het bord zijn uitingen van de herdenking van het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Gevierd wordt dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat vrijheid nog steeds kwetsbaar is, inzet vraagt van iedereen, en dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. Deze herdenking moet een nieuwe traditie worden, passend bij de tijd en de nieuwe generatie.

 Voordat ceremoniemeester Peter van Esseveld de korte bijeenkomst afsloot, hieven de kinderen en hun begeleiders, Startbaan-directeur Pascal Frank en leerkracht Ruud van Middelaar nog het ,,Leve de vrijheid en leve de koning" aan, gevolgd door drie hoeraatjes. Net als bij de andere plekken in Soest waar aandacht wordt besteed aan het Jaar van de Vrijheid worden ook bij het monument aan het Odijkplein speciale tulpenbollen gepoot. De bedoeling ervan is dat in ieder geval op de dag van de Dodenherdenking, 4 mei, bloeien.