• Samen de handen uit de mouwen steken om de helpende hand te bieden. Op 12 oktober is het weer Soester DoeDag.

    Protestantse Gemeente Soest

Soester DoeDag 12 oktober

SOEST Op zaterdag 12 oktober is het weer Soester DoeDag. Onder deze vlag gaan twee zaterdagen in het jaar tientallen vrijwilligers aan de slag bij mensen die praktische hulp zeer goed kunnen gebruiken. Vrijwilligers die willen meedoen, krijgen een keur aan keuzes die ze kunnen maken om een dagje de handen uit de mouwen te steken.

Ze kunnen bijvoorbeeld een tuin opknappen, een kamer schilderen, een laminaatvloertje leggen, een huis schoonmaken, wandelen met bewoners, een dagje naar de dierentuin gaan, een spelletje spelen met mensen met een beperking of koken en bakken.

HULPPROJECTEN Mensen die willen meedoen, worden ingedeeld in een groep vrijwilligers. Ze kunnen zelf opgeven wat ze leuk vinden. Ook is het mogelijk dat een groep of een gezin zicht opgeeft om mee te doen. De hulpprojecten worden geselecteerd door de stichting Present, die samenwerkt met allerlei maatschappelijke organisaties in Soest. Die melden projecten aan bij Present.

DIACONIE Voor de Soester DoeDag worden die projecten in samenwerking met de diaconie van de Protestantse Gemeente Soest uitgezocht. De diaconie is een organisatie binnen de kerken die mensen in materiële nood ondersteuning biedt, zowel binnen als buiten de kerk. De Soester DoeDag heeft een sterke relatie met de diaconie, want het is een voortzetting van de jaarlijkse Diaconale Doedag, die sinds 2015 wordt gehouden. De diaconie wil graag de drempel voor vrijwilligers om mee te doen slechten, en hoopt onder de nieuwe naam het evenement te verbreden. Het evenement op zich, verspreid over twee dagen in het jaar, is dus niet veranderd. De naam is wel aangepast, maar het principe blijft hetzelfde: andere mensen helpen, in een leuke groep van vrijwilligers.

BIJZONDER ,,Het zijn altijd bijzondere dagen waarbij iets in beweging komt, zo leert de ervaring'', zegt Gert Bouwman, een van de initiatiefnemers van de Soester DoeDag. ,,Niet alleen bij degene die geholpen wordt, maar vaak ook bij degene die hulp biedt."

ONTMOETING ,,Naast de ontmoetingen is het ook erg leuk om met een groep mensen aan de slag te gaan. De ontmoeting vooraf en achteraf met alle deelnemers, die dan hun ervaringen kunnen delen, wordt ook steeds gewaardeerd. Vorig jaar merkte een van de deelnemers op, die zelf eerder hulp nodig had gehad, hoe bijzonder hij het vond dat hij nu mee mocht doen om anderen te helpen.''

COÖRDINATOR De DoeDag start dit jaar in De Open Hof aan de Veenbesstraat 2, op zaterdag 12 oktober om 09.00 uur. Om half tien die ochtend gaan de projectteams naar hun locatie, onder leiding van een coördinator van de groep. Deelnemers nemen zelf hun eten mee. Voor koffie, thee en frisdrank wordt gezorgd.

OPGEVEN Opgeven om als vrijwilliger aan de slag te gaan is mogelijk tot en met maandag 30 september via www.soesterdoedag.nl.