• De parkeerplaats aan de Foekenlaan is afgesloten. Soest treft soortgelijke maatregelen op in totaal negen locaties

    Gemeente Soest

Soest sluit parkeerplaatsen in natuurgebieden af

SOEST Bij negen natuurgebieden in Soest en Soesterberg heeft de gemeente vandaag parkeerplaatsen afgesloten. Hiermee moet worden voorkomen dat bezoekers van bos en duinen op elkaars lip staan voor en na een wandeling.

Het gaat om de volgende parkeervoorzieningen: Foekenlaan, Sparrenlaan, Schapendrift, Zonngeloren, Soester Hoogt (aan weerszijden), Beaufortlaan en De Bergjes. Soest hoopt niet allen de parkeerdrukte, maar ook massaal bezoek aan bossen en duinen te voorkomen. Op diverse parkeerlocaties worden zaterdag en zondag verkeersregelaars ingezet.

Het blijft het mogelijk voor mensen uit de nabije omgeving om een frisse neus te halen of de hond uit te laten. ,,Uiteraard niet in groepen en met anderhalve meter afstand van andere mensen", zegt een woordvoerder van de gemeente Soest.

Burgemeester Rob Metz dringt er op aan om verantwoordelijkheid te nemen en de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

,,Met een ommetje door het bos is niets mis. Dat doe ik zelf ook regelmatig en dan gebeurt het zelden dat ik in de buurt van iemand kom", zegt hij. ,,Het probleem zit 'm niet in het bos, maar in het samenkomen op bijvoorbeeld de parkeerplaatsen. Het is onverantwoord als daar veel auto's dicht op elkaar staan, en daardoor de mensen dus ook. Dan kan daar juist besmetting plaatsvinden. Ga lekker wandelen, maar ga op de fiets of lopend naar het bos, en houd minimaal die afstand van anderhalve meter!"

Als teveel mensen zich groeperen zonder de geadviseerde afstand, kunnen agenten en boa's in het uiterste geval overgaan tot het uitschrijven van een boete. Mensen zullen eerst worden aangesproken, indien nodig dan worden toegesproken en in het uiterste geval kunnen ze een bekeuring krijgen. De leiding hierin in de Provincie Utrecht berust bij Jan van Zanen, burgemeester van de Stad Utrecht.