• Een Brass Band opende het spektakel.

  Jaap van den Broek
 • Een bijzonder buffet voor driehonderd vrijwilligers uit het dorp.

  Jaap van den Broek
 • Vanwege het grote aantal jongeren geen alcoholica onder de versnaperingen dit jaar.

  Jaap van den Broek
 • Jaap van den Broek
 • Jaap van den Broek
 • Jaap van den Broek
 • Jaap van den Broek
 • Jaap van den Broek
 • Jaap van den Broek
 • Jaap van den Broek
 • Jaap van den Broek
 • Jaap van den Broek
 • Jaap van den Broek

'Samen leven is ook samen vieren'

SOEST Doorgewinterde bezoekers van de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Soest krabben zich toch even achter de oren. Geen college dat netjes in een rij handjes en zoenen verzamelt, maar een Brass Band die bijna letterlijk het dak van de raadszaal speelt. ,,Waar is het feestje...?" roept de enthousiaste zanger naar het publiek? ,,Hier is het feestje...", wordt ietwat aarzelend geantwoord. De nieuwjaarsreceptie is niet meer, het is een nieuwjaarsontmoeting geworden waar jong en oud zich thuis voelt.

Peter Beijer

Of die nieuwjaarsreceptie niet anders kon, had burgemeester Rob Metz een aantal maanden geleden aan Fleur Meijers, communicatieadviseur bij de gemeente, gevraagd. Meijers nam de boodschap aan en het resultaat is te zien, te horen en te beleven tijdens de bijeenkomt op maandagavond. De communicatieadviseur neemt zelf de presentatie op zich.

VRIJWILLIGERSBUFFET De start is bijzonder met een buffet voor driehonderd vrijwilligers uit het dorp. Gezeten aan lange tafels genieten al die mensen die zich belangeloos inzetten voor verenigingen en organisaties van een keur aan smakelijke salades. Rob Metz vertelt later op de avond dat hij genoot van het samenzijn. ,,Al die verschillende eilandjes bij elkaar tijdens een vrijwilligersdiner."

Het diner is de opmaat naar een groter feest waarbij vooral jongeren als uitvoerende artiest de dik vierhonderd mensen vermaken. DJ The Ripper (Tobias Ripperda) brengt de stemming er al flink in met wat opzwepende muziek. Dan is het tijd voor de opening. Een Brass Band opent het spektakel. De muziek weerkaatst in de raadszaal, daar kan geen flinke politieke discussie tegenop. Applaus! Fleur Meijers verklapt dat deze band plannen heeft om een echte Soester Brass Band te formeren. We kunnen niet wachten.

Vooral jongeren vermaken als uitvoerende artiest de dik vierhonderd mensenGEEN TOESPRAAK Zelfs de traditionele nieuwjaarstoespraak is geschrapt. Het alternatief is een gesprek tussen interviewer Fleur Meijers en de burgmeester. Het wordt het jaar van de ontmoeting vertelt de burgervader. ,,Soest bestaat door haar inwoners. We moeten het gesprek met elkaar aangaan, niet via internet maar gewoon met elkaar praten. Dat is het thema voor dit jaar. Alleen maar luisteren naar de schreeuwende minderheid helpt niet. Praat mee en help bij politieke besluitvorming."

NEW YEARS BASH Tijd voor muziek; er is live muziek, zang, rap en street art. De nieuwjaarsontmoeting mag volgens Fleur Meijers ook een 'New Years Bash' genoemd worden. De Idea dansgroep doet uiterst synchroon een fraaie voorstelling en Riendy Holder, in het dagelijks leven cultuurcoach jongerenwerk treedt nu op als bassist-zanger Mr. Ray Bass. Buurtsportcoach Tim Slingerland rapt een indrukwekkend gedicht en artiest 'Precious' laat Michael Jackson herleven.

Jong Soester talent laat het publiek smullen. Zangeres Jasmin-Ann is kandidaat bij The Voice. Zal ze de volgende ronde halen? Dat is nog niet bekend. Maar in Soest krijgt ze het publiek op de banken. Althans, het publiek dat in de raadszaal naar de optredens blijft kijken en luisteren. Want een flink deel is een zaaltje verder gegaan om te genieten van de hapjes en drankjes

Zelfs de traditionele nieuwjaarstoespraak is geschraptSOLIDARITEIT Voor de mensen die dachten aldaar een wijntje of biertje te nuttigen volgt een lichte teleurstelling. Vandaag is er geen alcoholica onder de versnaperingen. Burgmeester Metz legt in het tweegesprek met Meijers uit waarom: ,,Vandaag zijn er veel jongeren aanwezig. Uit een omgekeerde solidariteit drinken wij vandaag allemaal geen alcohol."

TALENT Het is gezellig in het gemeentehuis en het geluid van de optredens van onder meer rapper Kapnine uit Smitsveen en DJ The Ripper lokt mensen weer terug naar de raadszaal. Nippend aan een spaatje of colaatje wordt genoten van het jonge talent uit het dorp en gelukwensen voor 2020 worden uitgewisseld. Niet alleen binnen de muren van het gemeentehuis maar ook voor de ingang is er talent te zien. Jonge street artists laten hun graffitikunst zien.