• Privé

Open dag zweefvliegclub

SOESTERBERG Wie altijd al eens 'vrij als een vogel' het Utrechts landschap van boven zou willen bekijken, heeft daarvoor op zaterdag 14 september de gelegenheid. Die wordt geboden door de Amsterdamse Club voor Zweefvliegen (ACvZ) tijdens de open dag op de locatie van de vereniging op de vliegbasis Soesterberg.

Jan van Steendelaar

Zij die een kennismakingszweefvliegvlucht willen maken bij de ACvZ kunnen zich hiervoor aanmelden door op de facebookpagina Zweefvliegveld Soesterberg een bericht achter te laten.

ZONNEPANELEN Er is plaats voor een beperkt aantal gegadigden. Wie liever met beide benen op de grond blijft, kan het materieel van de club bekijken en uitleg krijgen over de bijdrage van de club aan het milieu: op de hangar op Park Vliegbasis Soesterberg worden honderd zonnepanelen aangebracht.

De club denkt dat de zonnepanelen minstens de hoeveelheid stroom en warmte opleveren die ze jaarlijks verbruikt voor de stalling, de kantine en het onderhoud. De AcvZ verwacht bovendien dat over drie jaar de kosten zijn terugverdiend, de club afscheid kan nemen van het energienet en vanaf dat moment gratis groene stroom heeft.

De open dag is niet alleen voor volwassenen. Ook voor de kinderen zijn er activiteiten. Zij kunnen bijvoorbeeld uitleven op het springkussen.

PARK De Amsterdamse Club voor Zweefvliegen, opgericht in 1932, vloog in de beginjaren op Schiphol, maar maakt al maakt al sinds eind jaren veertig permanent gebruik van Soesterberg. na de sluiting van de vliegbasis mocht de club vanaf Soesterberg blijven vliegen, ook nu op Park Vliegbasis.