• De Nieuweweg veranderde na een wolkbreuk in juli 2014 in een rivier.

    Archief BDUmedia
  • Geen klinker of asfalt van de rijbaan meer te zien.

    Archief BDUmedia

Nieuweweg krijgt groter én nieuw riool

SOEST De Nieuweweg krijgt dit jaar op een bepaald traject nieuw riool. Het stelsel zal tevens worden uitgebreid. Hiermee wil de gemeente de kans op wateroverlast in deze weg verminderen. De maatregelen volgens min of meer op de extreme regenval in de zomer van 2014 toen Soest binnen twee weken tweemaal op veel plekken blank kwam te staan. De Nieuweweg leek toen wel op een waterbaan.

VERVANGEN Ter hoogte van de huisnummers 74-92 wordt het huidige riool onder het fietspad en het trottoir verwijderd en compleet vervangen door een groter riool. Dat betekent dat er bij hevige regenval meer water kan worden afgevoerd.

IN DE GROND Aan de oneven zijde van de weg (huisnummers 91-99) blijft het bestaande riool onder het trottoir liggen. Onder het fietspad laat de gemeente een nieuw regenwaterriool aanleggen. Via het regenwaterriool zakt regenwater weg in de grond. Mocht het regenwaterriool toch vol raken, dan stort het riool over naar de vijver aan de overkant van de Koningsweg, enkele honderden meters verderop.

Soest laat het werk uitvoeren door KWS Infra uit Utrecht. De werkzaamheden starten op maandag 2 maart. Als alles volgens plan verloopt, pakt het Utrechtse bedrijf zijn boeltje halverwege juli weer bij elkaar en zit het project er op.

VERKEER Het rioolwerk gaat niet ongemerkt voorbij. Ten eerste niet aan de bewoners, maar ook niet aan het verkeer. Tijdens het ondergrondse werk zal telkens één rijbaan van de Nieuweweg zijn afgesloten. Dat is nodig omdat de werklui anders niet goed aan de gang kunnen gaan.

OMGELEID Het verkeer in de andere richting blijft gewoon mogelijk tijdens de werkzaamheden. Het autoverkeer komende vanaf de Koningsweg en de Dalweg wordt omgeleid. Het fietsverkeer wordt omgeleid via de Parklaan.

EIGENDOMWEG Ook de Eigendomweg ondervindt wateroverlast bij extreme regenval. Vandaar dat de gemeente ook daar werkzaamheden zal laten uitvoeren. Die zullen tevens een positief effect hebben op de Nieuweweg. In een deel van de Eigendomweg komt een nieuw regenwaterriool, maar dat wordt pas in 2021 aangelegd.