• Olivier Meijer heeft zich vrijgespeeld en zoekt een opening. Gescoord werd er niet door de promovendus en degradant Strawberries.

    Ronald Kersten

Hockeyteams starten seizoen prima

SOEST De teams van MHC Soest zijn het seizoen uitstekend begonnen. De heren keerden terug in de derde klasse en hielden Strawberries, dat was gedegradeerd uit de tweede klasse, op 0-0. Eerder wonnen de dames afgetekend met 5-0. Hun doel is om mee te draaien in de top-4.

Peter Pos

Bij de heren is er een nieuwe trainer. Wijnand Eissens bracht MHC Soest terug naar de derde klasse, waarna hij het stokje overgaf aan Bartel Berkhout. Berkhout is een doorgewinterde trainer die zijn sporen verdiend heeft. Zijn taak is om de heren in de derde klasse te houden. ,,Dat is wel ons uitgangspunt'', vertelt de trainer. ,,Doordat ik pas drie weken geleden begonnen ben en we nu eigenlijk nog volop in de voorbereiding zitten, is het nog te vroeg om te zeggen waar we staan. Over een wedstrijd of vijf, zes gaan we de stand van zaken doornemen en kijken we wat haalbaar is voor ons."
Berkhout voelde zich meteen thuis in Soest. ,,Ik kende de vereniging natuurlijk wel, maar was er al een tijdje niet meer geweest. Zowel de vereniging zelf als het team voelt aan als een warme deken. Ik kan hier prima werken. We hebben op dit moment maar veertien spelers voor het eerste. Dat is krap. We willen eigenlijk toe naar zestien. Er traint nog iemand mee, donderdag beslist hij of hij doorgaat of niet."
De routiniers Seger Geerars en Maarten Meijer wilden na elf seizoenen het eigenlijk voor gezien houden, maar besloten toch om door te gaan. Wouter Petit sloot zich van buitenaf aan, terwijl vanuit het tweede Jim Uyland, Teun van Eijden en doelman Rick Kraypoel doorstroomden.
,,De kern is bij elkaar gebleven'', aldus Berkhout. ,,Normaal gesproken voelt een 0-0 uitslag als een verlies, maar nu vond ik het prima. Wij zijn promovendus en zij speelden vorig seizoen twee klassen hoger. Ik denk dat het maar weinig zal gebeuren dat je als team in de derde klasse de nul houdt. Dus verdedigend zit het al goed in elkaar bij ons. Je kan hooguit zeggen dat we er een kansje in moeten prikken. Daar gaan we mee aan de slag met elkaar."

DAMES ,,Ik ben dit niet gaan doen om achtste te worden.'' In één zin maakt Robert Jan Boterman duidelijk wat zijn ambities zijn als opvolger van Sipko de Ruiter. De trainer, die al jarenlang werkzaam is bij MHC Soest, wil met de dames serieus meedoen in de top-4. ,,We zitten in een andere poule dan vorig jaar. Deze poule is een stuk sterker, daar zie ik wel een uitdaging in. Het mooie is dat we nu veel meer tegenstanders krijgen die niet massaal inzakken, maar zelf ook de aanval zoeken."
Boterman was de afgelopen seizoenen trainer van SCHC 2 en uit die ploeg nam hij twee routiniers mee. Floortje Joosten (zij speelde meer dan tien jaar in de hoofdklasse) en Simone Papenrecht. ,,Deze twee meiden hebben de ploeg een impuls gegeven'', aldus Boterman. ,,Binnen het team zijn de nodige wijzigingen doorgevoerd. Floortje staat nu samen met Nina (de Ruig, red.) voorin. Je zag meteen dat er chemie was tussen die twee, ze voelen elkaar blindelings aan."

Tegen Strawberries speelde Soest erg overtuigend. Met twee treffers liet Joosten meteen zien dat ze een meerwaarde heeft. Na een kwart wedstrijd zorgde ze voor de 1-0 en na rust zette ze de 3-0 op het scorebord. Demi Gouw zorgde met twee benutte corners voor de 2-0 en 5-0. Tussendoor pikte Isabelle Gijswijt nog een doelpuntje mee.

TOEKOMST ,,Een terechte overwinning'', oordeelde Boterman. ,,Dit kan wel eens een heel mooi seizoen worden. We hebben een groep van zeventien speelsters, daarachter zit een heel talentvol Meisjes A. De toekomst ziet er dus ook goed uit."