• Brandweerlieden zetten de ton met vloeistof op een plek waar niemand er bij kan.

    Eempers

'Geen gewonden op BSO door zuurhoudende vloeistof in ton'

SOEST In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is er niemand gewond geraakt toen op een BSO-locatie aan de Bosstraat een ton met een licht zuurhoudende vloeistof aangetroffen werd. Dat verklaart Lauret Uyland van Kinderopvang K’nijntje&Zippies.

Johan van Beek

De BSO-groep van deze organisatie is onder meer op dinsdagmiddag op het terrein van SEC. K’nijntje&Zippies heeft daar de beschikking over een aantal blauwe speeltonnen. Daar is door een onbekend iemand een blauwe ton bijgevoegd, bleek dinsdag tijdens het spelen van kinderen.

,,Deze ton is op het oog niet te onderscheiden van onze tonnen, laat staan voor kinderen. Alleen de deksel is iets anders”, zegt Lauret Uyland.
Kinderen die dinsdag met de tonnen speelden, hadden het dan ook niet door dat er een andere ton bij stond. In de betreffende ton zat een laagje vloeistof dat via luchtgaatjes aan de bovenkant iets naar buiten was gelekt. Zodoende kwam een aantal kinderen met de hand in aanraking met de zuurhoudende vloeistof. Hetzelfde overkwam een gewaarschuwd medewerker van de BSO. Hij en de kinderen hadden een prikkend gevoel aan hun hand(en).

Op de BSO-locatie werden meteen de handen gespoeld, aldus Lauret Uyland. ,,We hebben direct goed gehandeld. Niemand heeft er iets aan over gehouden. Van blaren waarover is gesproken, is helemaal geen sprake.”

Aan het einde van de dinsdagmiddag kwamen, zoals gebruikelijk, ouders hun kinderen ophalen. Zij werden meteen geïnformeerd. De ton werd op een veilige plaats gezet, waar de gemeente ‘m de volgende dag verwijderde.

K’nijntje&Zippies deed volgens Uyland navraag bij de voorzitter van SEC, maar hij wist niets van de herkomst van de ton. Het vermoeden bestaat dat iemand deze op een ongezien moment bij de andere tonnen heeft gedumpt.
Vervolgens lichtte de kinderopvangorganisatie ook de politie in. De brandweer inspecteerde later de ton en stelde vast dat de vloeistof erin een zuur van een lage Ph waarde bevat. Van blaren of andere verwondingen is bij de officier van dienst van de brandweer ook niets bekend.

Volgens Lauret Uyland is er dinsdag voor niemand gevaar geweest en heeft niemand letsel, in welke vorm dan ook, opgelopen. ,,We hebben snel en goed gehandeld, dat heeft de gemeente ons bevestigd.”

Bij de gemeente was woensdagavond nog niet bekend welke vloeistof er in de ton zat en hoe de ton op het terrein van SEC terecht is gekomen.