• Eempers

Colonne van tractoren langs Soesterberg

SOESTERBERG Begeleid door de politie trok dinsdagavond een stoet van honderden tractoren over de A28 langs Soesterberg op weg naar het noorden. Hier en daar stonden toeschouwers op de unieke colonne langs te zien rijden. 's Morgens waren de tractoren ook al over de A28 naar Den Haag gereden, wat onderweg uiteraard tot flinke files leidde omdat de tractoren niet harder gingen dan veertig kilometer per uur.

Jan van Steendelaar

Om te voorkomen dat de bestuurders gevaarlijke manoeuvres zouden uithalen of alle rijbanen zouden blokkeren, zorgde de politie er dinsdagavond voor dat het overige verkeer niet al te veel overlast van de stoet ondervond, zoals 's morgens. Toen ontstond op de A28 tussen Zwolle en Utrecht een file van zo'n twintig kilometer.

's Avonds was daar geen sprake van de tractoren bleven in colonne op de rechter rijbaan, zodat andere weggebruikers met aangepast snelheid konden inhalen. Af en toe, zoals bij Soesterberg, werden de tractoren naar de vluchtstrook gedirigeerd om zoveel mogelijk achteropkomend verkeer langs te laten.