• Eempers
  • Eempers
  • Eempers
  • Eempers

'Over tien jaar onherkenbaar'

SOESTERBERG ,,Over een jaar is wat we hier nu zien heel anders, over twee jaar ken je het hier niet meer terug en over tien jaar ken je heel Soesterberg niet meer terug. Maar de gezelligheid blijft.'' Dit zei wethouder Janne Pijnenborg dinsdagmiddag bij de feestelijke start van het woningbouwproject Noorduyn. Een deel van de 48 woningen krijgt als adres Kampweg, de rest Noorduyn, zo maakte Antonie Poot, directeur van projectontwikkelaar Latei, bekend.

Voordat de toekomstige bewoners een flesje met daarin een wens in een 'schatkist' hadden gedeponeerd die vervolgens door Janne Pijnenborg en twee bewoners, Juliette Faase uit Amersfoort en Hendrik de Kuyer uit Soesterberg werd begraven voor het nageslacht, drukte de wethouder op een knop waardoor een confettiregenbui losbarstte. Daarna ging zij in op de historie. ,,We zijn tien jaar geleden begonnen met plannen maken in Soesterberg. We willen het hier als gemeente, provincie en zelfs rijk heel mooi groen houden, maar tegelijkertijd ook de voorzieningen op peil houden. Daarom zijn we bezig meer inwoners naar Soesterberg te trekken.

Precies vier jaar geleden was dit terrein het onderwerp van een hevige politieke strijd. Het zag ernaar uit dat hier nooit een spa in de grond zou komen en een steen geplaatst zou worden. Ik ben nu blij en trots dat we inmiddels de hele bestemmingsplanprocedure hebben afgerond waartegen 194 zienswijzen waren ingediend en dat dit plan zonder Raad van State-procedure en met grote instemming en groot draagvlak van de inwoners van de grond is gekomen.

De wethouder vond het een memorabele dag voor Soesterberg nu in het dorp een van de eerste woningbouwprojecten van de grond komt. ,,U zult zien, in de komende jaren verandert Soesterberg enorm. We gaan nu echt over naar de uitvoeringsfase . Dat is een feestje waard.''

Namens Latei en bouwer Aalberts uit Loosdrecht feliciteerde Antonie Poot in The Oriëntal Swan de toekomstige bewoners, van wie de helft uit Soesterberg en de rest uit andere gemeenten afkomstig is. ,,U bent de gelukkigen, want de animo was groot.'' Hij noemde het een bijzonder project ,,omdat we dit met u in een aantal workshops met de uitgangspunten van de gemeente hebben bepaald. Daarin zijn dingen aangepast en zelfs nog andere woningtypen toegevoegd aan het plan. En daar staat Latei ook voor: we doen het graag met de klant in plaats van alleen voor de klant. We zijn er trots op dat op deze manier het project tot wasdom hebben weten te krijgen en vandaag de bouwstart kunnen vieren.'' Dat gebeurde na afloop van het officiële gedeelte in The Orëintal Swan.