• Chaïm Fetter
  • Chaïm Fetter
  • Chaïm Fetter
  • Chaïm Fetter
  • Chaïm Fetter

Oud-Soester Chaïm Fetter met 80 kinderen dakloos na beving

SOEST Oud-Soester Chaïm Fetter richtte veertien jaar geleden een opvangcentrum in het Indonesische Lombok op. Het opvangcentrum op West-Lombok is door de aardbeving van vorige week zondag volledig verwoest. Fetter bivakkeert nu met tachtig kinderen op een basketbalveld. Hulp is onderweg.

Peter Beijer

Duizenden mensen op het door een aardbeving getroffen Indonesische eiland Lombok moeten op straat slapen. Onder die mensen ook de Nederlander Chaïm Fetter en tachtig kinderen. Hun hele opvangcentrum is ingestort. Annemarie Vrouwe is bevriend met Chaïm Fetter. Hij schakelde Vrouwe ooit in voor advies om de kinderen in Lombok therapeutisch te helpen. Vrouwe heeft telefonisch contact gehad met de voormalige Soester. Zij is ontdaan door de ellende die Fetter overkomen is.

,,Veertien jaar geleden heeft Chaïm het opvangcentrum en school onder de naam Peduli Anak opgezet. Hij heeft straatkinderen een toekomst gegeven. De eerste jongen die toen in Peduli Anak kwam studeert nu aan de universiteit. Nu is in één klap alles weg. Gelukkig zijn alle kinderen en medewerkers ongedeerd."

MOSKEE Tijdens het fatale moment waren de kinderen aan het bidden in de moskee, een open ruimte, toen het eiland trilde en schudde. Fetter stond in de deuropening van het kantoor van Peduli Anak. Aan de NOS liet hij weten: ,,Als de kinderen niet in de gebedsruimte zouden zijn geweest, waren er een heleboel slachtoffers gevallen."

De tachtig kinderen zijn tussen de anderhalf en achttien jaar oud. Zij zijn opgevangen na een leven van verwaarlozing, misbruik en exploitatie. Het opvangcentrum telde vier woonhuizen waarvan er één helemaal is ingestort, van een ander huis kwam het dak naar beneden, bij het derde een aantal muren. Bij het laatste huis staan nog een paar muren overeind, maar het is niet veilig meer. Overal liggen dakpannen en ander puin. Omdat de elektriciteit is uitgevallen, hebben Fetter en zijn medewerkers en vrijwilligers een paar zaklantaarns opgehangen.

Annemarie Vrouwe leeft vanuit Nederland enorm mee met de ellende die haar vriend overkomen is. ,,Al het werk dat hij de afgelopen veertien jaar heeft verricht is in één klap verdwenen. Zijn levenswerk is weer terug bij af, de kinderen zijn nu opnieuw dakloos. Het was zo mooi opgezet in Lombok. Ik ben er zelf twee keer geweest. De kinderen waren gelukkig. Ik vind het verschrikkelijk."

Vanuit Lombok laat Fetter aan de landelijke media weten dat het ingenieursbedrijf Royal Haskoning Indonesia een aantal ingenieurs stuurt om de schade te herstellen en herbouwen en dat de directeur van verzekeringsmaatschappij Allianz hoogstpersoonlijk wordt ingevlogen om de schade op te nemen. Een truck met hulpgoederen is onderweg. Tenten zijn ontvangen van BAM International. Fetter: ,,Wij zijn blij met al die hulp en aandacht. Het komt goed." 

HULP IS WELKOM Annemarie Vrouwe is blij met de eerste hulp, maar het is nog lang niet genoeg. ,,De kinderen hebben maaltijden gekregen van McDonalds en er zijn verschillende bedrijven die hulp bieden. Maar dat is niet voldoende. Je moet je voorstellen dat tachtig procent van de gebouwen plat is. De infrastructuur is verdwenen. Het is een troosteloos geheel. Peduli Anak moet het hebben van sponsorgelden. Chaïm heeft ooit de ellende daar gezien. Hij zette zijn schouders eronder en heeft zoveel mensen kunnen helpen. Peduli Anak betekent letterlijk 'een dak boven je hoofd'. Dat dak is nu verdwenen. Deze mensen hebben hulp nodig om opnieuw een dak te realiseren."

GIFTEN Giften voor het opvangcentrum van Chaim Fetter kunnen gestort worden op rekeningnummer NL08 INGB 0000 0018 16 t.n.v. Stichting Peduli Anak.

Meer informatie: www.pedulianak.org  

Bron video: France 24.