• Op schaduwplekken op de Zuider Eng werd stilgestaan bij de historie en droegen SLAS-bestuursleden gedichten voor.

    SLAS

Op zoek naar poëzie en schaduw

SOEST Het was warm, zondag bij de poëziewandeling die de Stichting Literaire Activiteiten Soest (SLAS) organiseerde. Gewapend met hoeden, petten, parasols en flesjes water maakte een gezelschap van poëzieliefhebbers een wandelingetje over de Zuider Eng.

Op de schaarse lommerrijke plaatsen werd gepauzeerd voor een toepasselijk verhaal, verteld door Hans Kruiswijk: over de historie van de Eng van 150.000 jaar voor Christus tot nu, over de bewoners van toen en nog eerder of over de natuur.

GEDICHTEN Daarbij werden door de bestuursleden van de SLAS toepasselijke gedichten voorgelezen. Zo duurde het rondje van de molen via Molenweg, Bunts Holleweg (tegenwoordig Kolonieweg), Parklaan en het Rinke Tolmanpad terug naar 'De Windhond' toch nog ruim twee uur.

ISINGS en TOLMAN Onderweg werden onder anderen de volgende personen gememoreerd: Johan en Ina Isings, Rinke Tolman, Jan Visser en Engelbert L'Hoëst. Van deze schilder zal overigens komend najaar een tentoonstelling worden georganiseerd in Museum Flehite in Amersfoort. Onlangs werden van hem werken getoond in een museum in Duitsland.

BLOEMENRANDEN Dat aan de plannen uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw om de Eng verder te 'ontwikkelen' een halt werd toegeroepen kon alom op instemming rekenen en het gehele gezelschap was blij met de bloemenranden die Pieter Kuijer om de akkers heeft ingezaaid.

Na afloop was er nog tijd om bij de molen een glaasje te drinken, iets te knabbelen en wat na te praten over de toekomst van de Soester Eng.

CD EN BOEKJE Tot slot, de molenaar had de wieken van De Windhond al vastgezet, ontving iedere deelnemer een cd met daarop gezongen poëzie en kon voorzien van een boekje met de voorgelezen gedichten huiswaarts gaan.

De SLAS trapt op 8 september tijdens een evenement van de Beeldentuin bij HazArt af voor het nieuwe seizoen. Abdelkader Benali komt op 17 oktober naar de SLAS.