• Eempers
  • Inno Rutting ontdekte de tandem toen hij met vrienden ging eten bij de Stoeterij.

    Eempers

Oorlogsveteraan graaft tandem uit voor Buddy Run

SOESTERBERG Hoewel eethuis De Stoeterij aan de Amersfoortsestraat op dinsdag is gesloten, is er 's morgens toch al volop activiteit. De reden: oorlogsveteraan Inno Rutting (51) uit Soesterberg maakt een gedeeltelijk ingegraven tandem vrij waarop hij in mei met zijn collega Raymond Keuning uit Zandvoort mee gaat doen aan de Buddy Run.

Jan van Steendelaar

De Buddy Run is een 360 kilometer lange tandemrit van het Duitse Seedorf naar het Veteranen Instituut in Doorn. Doel is aandacht te vestigen op het het buddysysteem nadat een militair de dienst heeft verlaten.

TANDEM Rutting ontdekte de tandem toen hij met vrienden ging eten bij de Stoeterij. De eerste keer begon hij er nog niet over, maar bij een tweede gelegenheid vroeg hij of hij de tandem mocht hebben voor deelname aan de Buddy Run. Miranda Kaizer en Mieke Visser van De Stoeterij vonden dat een sympathiek doel, dus daar hoefden ze niet over na te denken. Visser: ,,We hebben gezegd: als je hem opknapt mag je hem gebruiken." Nu komt de tandem dus na jaren stilstand weer de weg op, nadat ze hem ook een tijd lang zelf hebben gebruikt. Kaizer en Visser kregen hem in 2010 als grapje (,,het was toen al een oud beestje'') van het personeel bij het tienjarig bestaan.

Visser: ,,We wonen bij elkaar in de straat in Amersfoort en omdat we regelmatig op de fiets kwamen, nu nog steeds trouwens, zeiden de medewerkers: ,,Dan kunnen jullie ook op de tandem." De volgende dag hebben we met de medewerkers direct een route op tandems gefietst. Onze tandem hadden ze leuk opgeknapt en zwart en rood geverfd, in de kleuren van de Stoeterij." Nadat hij z'n beste tijd had gehad, werd de duofiets ingegraven in de berm gezet.

360 KILOMETER Iedereen die er dinsdag bij was, was benieuwd in welke staat de tandem - die nota bene op slot stond - tevoorschijn zou komen. Dat viel nog best mee. Zelfs de naam De Stoeterij op de kettingkast was nog leesbaar. Voor Rutting was dat van minder belang. Voor hem telt vooral de betrouwbaarheid van de fiets, want hij moet er met zijn buddy in drie dagen 360 kilometer op afleggen. Die tocht ziet hij als een uitdaging, hoewel het geen sport- maar een ludiek evenement is en er geen wedstrijdelement aan zit, en kameraadschap en humor op de eerste plaats staan.

VETERANEN SEARCH TEAM De Soesterberger is sinds de oprichting lid van de Stichting Veteranen Search Team (VST), dat bijvoorbeeld bij vermissingen ingezet wordt om gebieden te doorzoeken. Het VST werd opgericht na de vermissing van Anne Faber op 29 september 2017. Het team hielp bij de zoektocht. Sindsdien is Rutting met het team al een keer of vijftien ingezet.

SPONSORACTIE Om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen, is Rutting inmiddels een sponsoractie in Soesterberg begonnen. Onder meer door het verspreiden van folders vraagt hij aandacht voor het evenement en een financiële bijdrage. De opbrengst gaat naar de Stichting Veteranen Search Team, dat bestaat uit leden met een militaire achtergrond en uit oud politiebeambten.