• Archief BDUmedia

Ook laatste drie verdachten enorme drugsvangst vrijgelaten

SOEST (JPU) De rechtbank heeft donderdag ook de laatste drie verdachten van een enorme drugsvangst in Soesterberg vrijgelaten. Op een vorige zitting werd de eerste man, die terminaal ziek is, al vrijgelaten. 

De officier van justitie deed donderdag in de rechtbank zijn uiterste best om de getuigen die onraad hebben gemeld bij een loods in Soesterberg zoveel mogelijk te beschermen. De advocaten van vier verdachten die bij die loods in Soest met 450 kilo harddrugs werden gepakt, wilden vragen stellen aan die getuigen. De officier probeerde die oplettende burgers zoveel mogelijk uit de wind te houden.

MELDINGEN Er zijn verschillende meldingen geweest in de dagen voordat de drugsbende werd aangehouden. Die bende bestaat uit twee Hilversummers, een Heemskerker en een Zaandijker. De nummers van de  auto's waren doorgegeven aan de politie. Een politieman was naar de loods geweest en hij had een vreemde geur geroken. Ook waren er 'plakbandgeluiden' te horen. De advocaten wilden graag weten hoe die plakbandgeluiden klonken. De advocaten zijn ervan overtuigd dat de aangehouden mannen niets te maken hebben met de dichtgeplakte dozen waarin de cocaïne was verpakt.

De officier vond het allemaal niet zo nodig. Hij wees erop dat er niets fout kan zijn gegaan in dit politieonderzoek. Hij wil de burgers die gemeld hebben zoveel mogelijk beschermen.

INGEPAKT Volgens het OM is de partij drugs in die nacht in de loods in Soesterberg ingepakt. Daarbij is veel plakband gebruikt. Toen de mannen vertrokken in drie auto's werden zij aangehouden. In de bestelbus, een Mercedes van het type Sprinter was een geheime ruimte gebouwd. In die ruimte zat 420 kilo cocaïne en 30 kilo heroïne verstopt. Ook de andere twee auto's hadden allemaal een geheime plek. Dat duidt volgens het OM op drugsvervoer. In de loods in  vond de politie nog een geweer. Dat geweer is van de Heemskerker.

AUTO'S OPKNAPPEN Ook lagen er sigarettenpeuken van de Heemskerker in de loods. De meeste verdachten hebben niets willen zeggen tegen de politie. Of ze zeggen dat ze niets weten van die harddrugs.  Alleen de 32-jarige Hilversummer wilde donderdag iets zeggen. Hij vertelde dat hij af en toe in de loods was, omdat hij er auto's opknapte voor anderen. Hij wilde die personen niet in de problemen brengen. Op beelden is te zien dat hij een sleutel heeft van de loods. De officier vraagt er op door maar de Hilversummer kon zich daarna  niets meer herinneren.   

TERMINAAL Die Heemskerker werd op de vorige zitting vrijgelaten. Hij is een terminale patiënt, volgens zijn advocaat heeft hij niet lang meer te leven en hij wilde zijn laatste kerstdagen bij zijn familie doorbrengen. De rechter vond dat goed. De Heemskerker leeft twee maanden later nog steeds en hij was samen met zijn advocaat en familieleden naar de rechtbank gekomen. Hij vertelde dat hij kort geleden nog in het ziekenhuis is geweest.

De advocaten van de andere verdachten zijn ervan overtuigd dat het deze strafzaak niet voor de zomer afgerond zal zin. Zij vonden dat de andere verdachten nu ook vrijgelaten moesten worden. De officier van justitie verzette zich daar tegen. De officier wees erop dat er jarenlange straffen worden uitgedeeld voor het vervoeren van zoveel harddrugs. Dat was de rechtbank met hem eens. De rechtbank zag ook geen formele reden om de verdachten vrij te laten.

VRIJE VOETEN Maar de advocaten wisten de rechter er wel van te overtuigen dat er persoonlijke vlak veel mis zou gaan als ze niet een tijdje op vrije voeten zouden zijn. De rechtbank liet ze allemaal  vrij. Ook mogen de advocaten in maart achter gesloten deuren vragen stellen aan de getuigen en de politiemensen.  De volgende zitting in deze zaak is op 17 mei.