• De officiële presentatie van de Koningsdag-route van het koningspaar door de stad Amersfoort, vorige week door burgemeester Lucas Bolsius.

    Foto Rinus van Denderen

Ook gemeenten uit regio mogen zich presenteren op Koningsdag

AMERSFOORT Het moet spetterend worden, sprak Lucas Bolsius vol trots over Koningsdag 2019. De burgervader van Amersfoort presenteerde het programma voor 27 april en onder veel belangstelling verklapte hij dat alles wordt verteld door verhalenvertellers.

Jeroen van der Veer

,,Het verhaal, dat wij allemaal Amersfoort zijn, wordt verteld door vijftien man", sprak Bolsius de aanwezigen toe. ,,Op die manier zal de dag als een boek lezen, met op de kaft 'Wij, Amersfoort'. We zullen laten zien hoe divers de stad en de regio is."

NATIONALITEITEN Met de bus komt de oranje familie aan bij de Mariënhof en daar wordt direct een foto gemaakt met alle verhaalvertellers. Vervolgens gaan zij naar hun plek op de route, waarna de koninklijke familie om 11.00 uur start met de route. Zij worden verwelkomd door driehonderd basisschoolkinderen. De ontmoeting blijft de gehele route centraal staan. Zo zullen er op de Zuidsingel 120 nationaliteiten aanwezig zijn.

Opgevrolijkt door muziek vanuit de tuinen op de Zuidsingel loopt de familie vervolgens naar de Varkensmarkt, waar recycling het thema is. ,,We willen laten zien dat het belangrijk is om goed met het milieu om te gaan en dat daarbij keuzes maken belangrijk is."

HUISKAMER Vervolgens gaat de familie richting het smalste straatje van de gehele route; de Krankeledenstraat. Hier mag geen publiek komen, maar zijn wel CliniClowns, met hun hoofdkantoor in Amersfoort, aanwezig en laat ook poppenspeler Lejo zijn kunsten zien. ,,Het straatje van de glimlach." Eenmaal uit de straat, ziet de familie 'lieve vrouwen' op het Lieve Vrouwekerkhof. Een initiatief vanuit de stad, waarbij op het plein plaats is voor huiskamerontmoetingen; er zijn meerdere gesprekken aan tafeltjes met vrouwen die de handen uit de mouwen steken voor Amersfoort en Amersfoorters. Daarnaast verzorgt Spoffin Street Arts Festival een theatrale invulling.

ACTIVITEIT Op de Westsingel laat het Holland Opera vanaf het balkon van Het Witte Huis een lied klinken. Een kunstwerk van afvalproducten ziet de koninklijke familie als ze de Herderstraat bewandelen en kunstenaars zullen ter plekke de laatste hand leggen aan hun werk.
Het Stadhuisplein is vervolgens het terrein waar Amersfoort zijn sporttalent laat zien en mogelijk doet de koninklijke familie zelfs ook even mee. ,,Het plein nodigt daar wel voor uit, dus wie weet", sprak Bolsius enthousiast.

GEMEENTEN De regiogemeenten, waaronder Soest, krijgen Achter Davidshof twintig minuten de tijd om zich te presenteren door middel van de grote regionale Amersfoort Quiz.

Anna Yilmaz, de winnaar van Heel Holland Bakt, reikt daarna een taart uit aan de Koning en ook Dierenpark Amersfoort krijgt een rol op het Smallepad. Na een bezoek aan de Koppelpoort, waar de familie Johan van Oldenbarnevelt 'ontmoet', wordt koers gezet naar het Eemplein. Bolsius: ,,Met de artiesten zijn we nog bezig, maar het wordt een spetterend slotfeest."