• Pixabay

Middelbare scholen: geen klassikale lessen meer

SOEST/BAARN Het Griftland College, het Baarnsch Lyceum en de Waldheim mavo geven vanaf maandag geen klassikale lessen meer. De leerlingen van het Griftland College worden vanaf woensdag 18 maart alleen nog online onderwezen. Dat gebeurt volgens het reguliere rooster, maar in de vorm van kortere lessen.

Johan van Beek

De directies van de drie middelbare scholen in Soest en Baarn hebben in onderling overleg besloten verder te gaan dan de maatregel van het kabinet. Dat is vrijdag aan medewerkers en ouders van leerlingen meegedeeld. Rector Kees Versteeg van het Griftland College: ,,De argumentatie vanuit economisch perspectief begrijp ik, maar ik vind het kortzichtig dat er aan de ene kant wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken, maar dat leerkrachten worden geacht gewoon op school les te geven. Ik heb hier bijna 1500 leerlingen en 150 docenten lopen. Bij iedere wisseling van lessen komen er meer dan duizend leerlingen en docenten met elkaar in contact op een kleine ruimte."

SCHOOL OPEN De scholen blijven wel open en de docenten - mits gezond - zullen in principe ook op school aanwezig zijn. Op het Baarnsch Lyceum is het onderwijzend personeel er onder meer om eventuele vakgerichte vragen van leerlingen te beantwoorden. Op het Griftland College gaan de toetsmomenten en de schoolexamens voor de examenkandidaten wel gewoon door. De school wil niet dat deze kandidaten straks bij de examens in de problemen komen, omdat ze nu delen zouden missen. 

GEEN EXCURSIES Het Griftland College heeft alle excursies en andere uitjes geannuleerd. Ook het tweejaarlijkse muziektheater, waarvoor eind deze maand vijf voorstellingen zouden worden gegeven, gaat niet door. De Driehoeksgesprekken kunnen alleen eventueel elders plaatsvinden. Fysieke lessen zoals gymnastiek zijn geschrapt.

ONLINE LESSEN De docenten bereiden maandag en dinsdag de online lessen voor. Vanaf woensdag moeten de scholieren van huis uit de lessen volgen, gewoon volgens het rooster. Versteeg: ,,Ik kan me niet voorstellen dat de leerlingen thuis op dezelfde manier zo lang bij de les blijven, vandaar dat we de lessen verkorten." Voor een online les logt de leerling in bij een docent. Er ontstaat dan een beeldverbinding met de leraar of lerares die (powerpoint)presentaties kan geven. Bestanden kunnen gewoon worden gedeeld. De leerlingen krijgen dinsdag meer informatie over de wijze van de online-lessen en is gevraagd de kluisjes vandaag al leeg te halen.

IMPACT De ouders zijn al per brief op de hoogte gesteld. ,,Wij realiseren ons de impact van dit besluit maar staan zeer achter de urgentie hiervan", schrijft directeur Versteeg namens het Griftland College. Hij verwacht dat de regering ook voor het basisonderwijs nog verdergaande maatregelen zal treffen, maar wil daar nu niet op wachten.

Label:

Coronavirus