• De 14-jarige Willemijn Deen (links) en Nora Kaayeb zijn sinds september dit jaar eigenaren van Bijles met Succes.

    Marina van Hooft

Leerlingen geven scholieren bijles

SOEST Van leerlingen, vóór leerlingen. Dat is waar het bij Succes met Bijles om draait. Nora Kaayeb (14) en Willemijn Deen (14), twee 3-vwo leerlingen van het Griftland College, zijn sinds kort de eigenaren van deze onderneming en grijpen dit avontuur met beide handen aan.

Marina van Hooft

Succes met Bijles in een bedrijf dat leerlingen die bijles nodig hebben en leerlingen die bijles willen geven bij elkaar brengt. ,,Het werkt goed om leeftijdsgenoten bij elkaar te brengen in plaats van een docent en een leerling bijvoorbeeld. Vaak kunnen ze beter met elkaar overweg en hebben ze de stof nog vers in hun hoofd zitten, waardoor ze het goed kunnen uitleggen. Leerlingen die bijles willen geven of juist bijles nodig hebben, kunnen zich inschrijven op onze website succesmetbijles.nl. Wij checken dan of de niveaus bij elkaar passen en vervolgens brengen wij deze mensen met elkaar in contact", vertelt Nora.

Momenteel zijn het voornamelijk leerlingen van het Griftland College die gebruik maken van de service van Nora en Willemijn, maar studenten of leerlingen van andere scholen in de omgeving zouden zich ook kunnen aanmelden.

SCHOOLPROJECT Succes met Bijles is begonnen als een schoolproject van Elise Deen, een oud-leerling van de middelbare school aan de Noorderweg én de oudere zus van Willemijn. Elise zette in 2017 samen met mede-leerling Florine Buijtenhuis het bedrijf op. De twee hielden het vol totdat ze dit jaar allebei gingen studeren. Op dat moment kwamen Nora en Willemijn in beeld.

'BIJBAANTJE' Nora: ,,.Het idee om Succes met Bijles over te nemen, kwam eigenlijk toevallig op ons pad. Op een dag hadden we het over bijbaantjes, en vertelde Willemijn over het bedrijfje van haar zus. Ik zag toen op de website dat ze gestopt waren, maar het leek me een leuk en leerzaam bijbaantje. Willemijn vertelde toen dat ze nog iemand zochten die het wilde overnemen, en toen dachten we: waarom doen we dat niet samen?"

Inmiddels hebben Nora en Willemijn het overgenomen, en zijn de twee druk bezig nieuwe klanten te vinden. ,,Wij hebben Succes met Bijles overgenomen nadat al bekend was dat ze ermee waren gestopt. Alle dertig koppelingen tussen bijlesgevers en bijlesnemers die er toen waren, zijn toen automatisch uitgeschreven. Wij gaan dus als het ware opnieuw beginnen, maar hebben nog wel de gegevens van deze mensen. We kunnen ze dus nog wel bereiken als zij zich opnieuw in zouden willen schrijven, wat we natuurlijk hopen", vertelt Willemijn.

De twee jonge ondernemers regelen bijna alles zelf voor het bedrijfje. Nora: ,,Onze ouders helpen ons nog wel met het laten maken van promotiemateriaal, zoals folders, maar verder houden we alles zelf in de gaten."

CONTACT Het leukste aan het werken aan Succes met Bijles vinden Nora en Willemijn het contact met de leerlingen. ,,Ondanks dat het meeste contact via de website gaat, kennen wij aardig wat van de leerlingen die ingeschreven staan, omdat wij zelf ook nog op school zitten. Het contact met deze mensen is leuk en het is natuurlijk fijn dat wij ze kunnen helpen",, aldus Nora.

Beiden zijn van plan Bijles met Succes tot 6-vwo vol te houden, en daarna willen ook zij graag het stokje doorgeven. Willemijn: ,,Het lijkt mij het leukst om, net zoals mijn zus, het bedrijf aan iemand anders over te dragen. Het is fijn dat het dan kan doorgroeien en bovendien is dan al het werk en de moeite die wij erin hebben gestoken, niet voor niks geweest. Maar dat is gelukkig nog erg ver weg!"