• Eempers
  • Eempers

Leerlingen Carolusschool oordelen in oefenrechtbank

SOESTERBERG Begeleid door ervaren advocaten mr. M. Monsé Sprengers en mr. Ineke Zijlstra was het lokaal van groep 8 van de St. Carolusschool veranderd in de Junior Jurist Academie. In deze oefenrechtbank leerden de kinderen over recht en wet in Nederland aan de hand van een workshop en een educatief tijdschrift over strafrecht, privaatrecht, bestuursrecht en dierenrechten.

De finale van dit project speelde zich af in een heuse oefenrechtbank in de klas. De leerlingen hadden drie echte rechtszaken voorbereid. In de klas werden de spelregels van de rechtbank gehanteerd. Partijen hielden hun pleidooi, de rechters luisterden, stelden vragen en spraken recht. Er stonden drie casussen op de rol. Achtereenvolgens werden de zaken behandeld van 'de kale stewardess', 'Hans Hebberigs in het programma Boef betrapt' en 'de Mottige Matras'.

OORDEEL De extravagante stewardess met gemillimeterd haar, tatoeages en piercings werd niet in het gelijk gesteld. De rechters oordeelden dat zij zich aan de regels van het de luchtvaartmaatschappij moest houden. In de casus 'Hans Hebberig in het programma Boef betrapt' werd de persvrijheid/vrijheid van meningsuiting versus het privacyrecht/de persoonlijke levenssfeer gewogen. De presentatrice Noortje Nogwat werd in het ongelijk gesteld. Ook al waren haar bedoelingen goed, het was niet oké om in een sensatieprogramma Hans Hebberig op deze wijze te beschuldigen van diefstal ten nadele van zijn dementerende moeder. Mevrouw Klara Koper ten slotte kreeg in de zaak 'Mottige matras' haar dure matras niet vergoed want na professioneel onderzoek bleken de motten afkomstig uit haar eigen kleding en beddengoed.

TOGA De jeugdige rechters zaten met hun uitspraken vaak in de goede richting. De kinderen leerden en genoten. En natuurlijk helemaal gaaf in een echte toga. Laura Kuijpers, de moeder van Esmee in groep 8, werkzaam bij de Nederlandse Orde van Advocaten en de Junior Jurist Academie, bracht het project onder de aandacht van de klassenlerares.

De begeleiders van de oefenrechtbank, mr. Monsé Sprengers en mr. Zijlstra, zijn al 25 jaar werkzaam als advocaat en mediator. Per 1 januari aanstaande openen zij het eerste gespecialiseerde familierechtkantoor in Soesterberg (Strengers en Zijlstra Familierecht).