• Inge Deichmann: ,,Het onderwijs is kwalitatief beter geworden in de afgelopen 44 jaar. -

    1e Van der Huchtschool

Inge Deichmann neemt afscheid van 1e Van der Hucht

SOEST Inge Deichmann (66) neemt na een loopbaan van 43 jaar en twee maanden afscheid van het onderwijs. In die ruim vier decennia was Deichmann zestien jaar werkzaam bij de 1e Van der Huchtschool. De geboren Rotterdamse kijkt met plezier terug op haar leven voor de klas, maar verheugt zich ook op de toekomst.

Peter Beijer

Sinterklaas is op bezoek en de bisschop is op zijn klassieke vervoermiddel naar de school op de Paulus Potterlaan gekomen. De schimmel staat uiterlijk ontspannen op het schoolplein. Ietwat te ontspannen zo blijkt. Deichmann zegt: ,,Een poepend paard op het plein, dat heb ik met al die Sinterklazen nog nooit meegemaakt. Niks aan de hand hoor, het is al netjes opgeruimd."

Hoewel ze op 1 december al is afgezwaaid als schooldirecteur is Deichmann deze dagen nog wel aanwezig. ,,De overdracht aan mijn opvolgster Annelies Warnaars moet goed geregeld worden en vandaag had ik de eer om haar bij Sinterklaas te introduceren."

,,Ik heb voor bijna alle klassen/groepen gestaan. In de loop der jaren is er veel veranderd. Neem nou het schoolbord. Ooit moest ik krijtjes gebruiken, maar nu sta ik voor een digitale variant en straks krijgen we hier led-borden. Ik had ooit een stencilmachine, dat werd later een kopieerapparaat en ik herinner mij dat ik erg blij was met een elektrische typemachine."

VAKLEERKRACHTEN ,,Het onderwijs is erg veranderd en veel complexer geworden in de afgelopen 44 jaar. In de jaren zeventig en ook later hadden we genoeg aan zes leerkrachten en zes lokalen. Moet je nu eens kijken. Wij hebben tien lokalen voor negen groepen en veel extra menskracht met vakleerkrachten voor gym en muziek, meerdere collega's voor remedial teacher en talentbegeleiding en een intern begeleider."

BESTE SCHOOL Hoogtepunten heeft Inge Deichmann genoeg meegemaakt. Kort geleden nog. ,,In februari van dit jaar waren wij volgens de redactie van RTL Nieuws de beste basisschool van Soest. Dat was een waanzinnig leuk cadeautje. Voor onze public relations was dit natuurlijk erg goed. Het voelde als een welkome bevestiging. Wat een originele school hebben we met elkaar opgebouwd, met een uitgedokterde manier van werken en een goede onderlinge saamhorigheid. Het loopt hier als een goed geoliede machine. We hebben hier wat moois opgebouwd, daar ben ik heel trots op."

In de loop der jaren heeft Deichmann veel leerlingen uit mogen zwaaien op het pad naar het voortgezet onderwijs en hun toekomst. ,,Daar zat ook jazz-zangeres Anna Serierse bij", vertelt de onderwijzeres met gepaste trots. ,,Onze Anna!" Veel van die leerlingen kregen het juiste schooladvies mee. ,,Van al onze schoolverlaters hebben wij 87% het juiste advies meegegeven. Soms blijkt dat een kind toch hoger kan. Mooie cijfers en hoger dan het landelijk gemiddelde van 75%."

EVEN NIETS Inge Deichmann spreekt nog steeds in de wij-vorm als het over de 1e Van der Huchtschool gaat. Maar binnenkort is dat echt voorbij. En dan? ,,Dan even helemaal niets. Ik ga een kleine agenda voor 2020 kopen en daar komt voorlopig niets in. Eerst even rust nemen. Ik woon nu zestien jaar in deze omgeving, maar ik ken alleen de omgeving van de school. Met een fiets de omgeving verkennen is iets wat ik als eerste ga doen. Dit jaar was ook de allerlaatste keer dat ik tijdens het hoogseizoen op vakantie ben gegaan."

RECEPTIE Op donderdag 19 december is er van 18 tot 19 uur een informele afscheidsreceptie aan de Paulus Potterlaan. Ouders, oud-leerlingen, oud-collega's zijn van harte welkom.