• Vlnr: Babette Anhalt, Thies Borgers, Pepijn Kok, Fay Schilham, Matthijs Kok, Helena Aguiar en Laura Roelandschap met de opbrengst.

    Peter Beijer

Ondernemers op Werveling

SOEST In een leeg klaslokaal van basisschool De Werveling, oefent Matthijs Kok zijn speech. Over enkele ogenblikken mag hij, samen met zijn vier 'collega's' geld overhandigen aan Babette Anholt van Day for Change. Het geld is de afgelopen maanden verdiend met allerlei acties.

Peter Beijer

Day for Change is een organisatie die jongeren van 10 tot 16 jaar leert een bedrijf op te zetten. Het verdiende geld komt ten goede aan onder meer funding voor microkredieten en donaties om mensen in ontwikkelingslanden te helpen een zelfstandig bestaan op te bouwen. Vijf leerlingen van de plusklas van groep zes van De Werveling zijn vorig jaar onder begeleiding van Day for Change gestart met een onderneming. Fay Schilham, Helena Agiar, Thies Borgers en de tweeling Matthijs en Pepijn Kok hebben allerlei acties opgezet en geld verdiend.

NATUREL Het vijftal klimt op een bankje. Juf Laura Roelandschap introduceert de ondernemers en prijst iedereen op het schoolplein. ,,Dankzij de samenwerking van alle leerlingen is deze actie een succes geworden." Het volgestroomde schoolplein luistert vervolgens naar Matthijs Kok die zijn speech naturel overbrengt aan leerlingen, leerkrachten en ouders van De Werveling. ,,Wat fijn dat jullie hier allemaal zijn gekomen. Wij hebben veel geld verdiend met allerlei acties. In november zijn we begonnen met een boekenmarkt. In mei hadden we een sponsorloop en in juni een musical."

ONDERNEMEN Matthijs kijkt zelfverzekerd de menigte in en roept Babette Anhalt van Day for Change naar voren. ,,U kunt vast wel iets vertellen over Day for Change?"
Dat kan de directeur van Day for Change wel: ,,Wij geloven in de ondernemende kracht en creativiteit van mensen wereldwijd. Wij vragen hen te gaan ondernemen. Dat hebben deze leerlingen van De Werveling gedaan en dat vragen wij ook voor mensen in ontwikkelingslanden, die soms een klein duwtje in de rug nodig hebben om zichzelf te ontwikkelen."

ONTHULLING Dan komt het moment waarop het totaalbedrag onthuld wordt. Vooraf had juf Laura al gezegd: ,,Eerst de cijfers achter de komma laten zien, dan blijft het spannend tot het einde." Matthijs telt af: ,,Negen cent, 37 euro en…1737,09!" Gejuich, applaus en heel veel lachende gezichten.

WERELDBURGERSCHAP Babette Anhalt is blij met de opbrengst. ,,Onze organisatie bestaat inmiddels twaalf jaar. Wat wij aan de jongeren vragen is om te gaan ondernemen. Wij gaan voor wereldburgerschap en ondernemerschap. Iedereen heeft het recht zich te ontwikkelen, zijn of haar talenten te ontdekken en de middelen te verwerven om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Dat geldt voor jonge mensen hier én voor ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Wij willen ons in de toekomst ook richten op projecten in Nederland, met name in grote steden zoals Rotterdam. Day for Change ondersteunt zorgvuldig gekozen projecten door middel van donaties. Hierbij werken we samen met Nederlandse partners die over een uitgebreid netwerk in ontwikkelingslanden beschikken."