• Koen Suyk

Nieuwe slimme verkeerslichten in Soest-Zuid

SOEST De eerste projecten van het Verkeersplan Soest-Zuid zijn zo goed als klaar. Vanaf december rijden de bussen een nieuwe route door Soest-Zuid en op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe slimme verkeerslichten in Soest-Zuid.

Wethouder Jannelies van Berkel: ,,Heel trots ben ik op het feit dat Soest als eerste gemeente in Midden-Nederland slimme verkeerslichten heeft. Die verbeteren de doorstroming enorm en daar zijn we natuurlijk erg blij mee. En ook mooi dat we hiermee een korte termijn maatregel hebben uitgewerkt die bewoners graag wilden."

SLIMME VERKEERSLICHTEN De doorstroming is nu beter door bijvoorbeeld koppelingen tussen de verkeerslichten. Fietsers hebben op alle kruispunten wachttijd-voorspellers. Ook zijn is de gemeente nu beter voorbereid op de toekomst met de nieuwste technieken, zo zijn de verkeerslichten klaar om op termijn informatie naar (zelfrijdende) auto's of apps van weggebruikers te sturen. Automobilisten krijgen nu een waarschuwing voor fietsers die tegelijk groen hebben. Met alle maatregelen bij elkaar voorkomen we naar verwachting 30.000 uur aan vertraging per jaar in Soest.

VEILIGERE BUSROUTE Wethouder Janne Pijnenborg: ,,Bussen reden in twee richtingen door de Eikenlaan. De Eikenlaan was daar niet breed genoeg voor. Bussen konden elkaar nauwelijks passeren en moesten soms achteruit rijden. Fietsers kwamen dan in de knel en dat leverde gevaarlijke situaties op. We zijn blij dat dit nu is opgelost, mede dankzij de input van de klankbordgroep, die met het idee kwam."

Vanaf december 2017 rijden bussen een nieuwe route door Soest-Zuid. Vanuit Amersfoort en Soesterberg rijden bussen nu via de Ossendamweg. Bussen richting station Soest-Zuid komen nu niet meer door het winkelcentrum Soest-Zuid. Daarom is de bushalte verplaatst naar de Ossendamweg, tegenover het tankstation, vanaf de Vondellaan direct na het kruispunt aan de rechterkant. In de andere richting blijven bussen wel door de Eikenlaan rijden.