• Wethouder Harrie Dijkhuizen ontrolt de gemeentevlag. Het hoogste punt voor de nieuwbouw van het Serviceteam is gerealiseerd.

    Peter Beijer

'Onwijs trots' op nieuwbouw voor serviceteam

SOEST Voor velen was 14 september 2016 een trieste dag. Op die datum maakte een felle brand een einde aan het vertrouwde onderkomen van het gemeentelijke serviceteam aan de Molenstraat. Drie jaar later heeft de plaatsvervangende nieuwbouw het hoogste punt bereikt. Wethouder Harrie Dijkhuizen mocht donderdag de vlag uithangen.

Peter Beijer

Met bravoure klimt de wethouder in een bakje van een brandweerwagen die toch in de buurt is. Het nieuwe pand voor het gemeentelijk serviceteam wordt namelijk pal naast de kazerne aan de Lange Brinkweg gebouwd. Met een paar drukken op de knop wordt Dijkhuizen een aantal meter hoger gebracht. De bewindsman is op het hoogste punt van de nieuwbouw van het gemeentelijk serviceteam gebracht.

HOOGSTE PUNT De wethouder heeft geen hoogtevrees. Hij rekt zich iets uit het bakje om de gemeentevlag en de vlag van bouwondernemer Doppenberg te ontrollen. Applaus van brandweerlieden, gemeentewerkers en bouwvakkers volgt. Het hoogste punt is officieel bereikt. De komende maanden volgt de voltooiing van het gebouw dat volgens planning in januari 2020 in gebruik wordt genomen.

BRAND Harrie Dijkhuizen, inmiddels teruggekeerd op vaste grond, richt het woord tot gemeentemedewerkers, brandweerlieden en bouwvakkers. ,,Sommige data blijven hangen. 14 september 2016 is daarvan een voorbeeld. Er was iets goed mis die dag, iets heftigs. De brand begon in een opslag van de gemeente Soest en sloeg over naar de kinderopvang. De kinderen en hun begeleiders waren toen gelukkig al in veiligheid gebracht, maar het gebouw met rieten dak kon ondanks de inzet van brandweerkorpsen uit Soest, Baarn en Amersfoort en de inzet van rietplukkers niet gered worden."

BOUWTEKENINGEN Het serviceteam was door de brand zijn onderkomen kwijt. Het heeft een flinke periode geduurd voordat er begonnen kon worden met nieuwbouw. In 2018 ging de architect aan de slag. Begin 2019 lagen alle benodigde bouwtekeningen en vergunningen klaar. Medio april van dit jaar kreeg aannemersbedrijf Doppenberg uit Hoevelaken opdracht voor de bouw die op 13 mei van start ging.

Wethouder Harrie Dijkhuizen: ,,Wij hadden al goede ervaringen met deze aannemer die de kleedaccommodatie van VVZ'49 ook heeft gebouwd."

DUURZAAM Het nieuwe gebouw is ontworpen door Architectenbureau Huub van der Zee uit Houten. De architect schetste een duurzaam en gasloos onderkomen met ruimte voor een stallingsgarage voor vijf bedrijfsauto's, een werkplaats met kantoor en kantine en een totaal oppervlakte van 450 vierkante meter. Het gebouw is energieneutraal ontworpen. Dat betekent optimale isolatie rondom het gebouw, een groen dak, ledverlichting, zonnepanelen op de stallingsgarage en uiteraard is het gebouw volledig gasloos.

GEREALISEERD Harrie Dijkhuizen richt zich tot de medewerkers van het gemeentelijk serviceteam: ,,De burgemeester vertelde op 14 september 2016 dat de gebeurtenis, 'triest, onwijs triest' was. Nu zijn wij drie jaar verder en kan ik zeggen dat ik trots, onwijs trots ben wat er voor jullie en door jullie is gerealiseerd."

,,Vergeet niet, de belangrijkste mensen in een organisatie zijn de mensen van het serviceteam. Een directeur, burgemeester of wethouder kan nog zoveel roepen, het is aan jullie om alles goed uit te voeren. Daar zijn wij heel dankbaar voor", aldus wethouder Dijkhuizen.