• Eempers
  • Eempers
  • Eempers

Natuurbrand is kampvuur en barbecue

SOEST Zelfs voor iemand die er bekend is in het Soester bos- en duingebied is het vaak moeilijk om de juiste locatie door te geven in het geval van een ongeluk of een brand. Dat bleek vrijdagavond weer eens toen de brandweer veel tijd kwijt was om de plek te vinden waar een natuurbrand zou woeden.

Vooral in dit geval had dat catastrofale gevolgen kunnen hebben omdat eerder op de dag de code oranje was afgegeven in verband met een vergroot risico op een natuurbrand.

De brandweer werd om 21:40 uur gealarmeerd voor een brand aan de Birkstraat 'achter Park Soest'. Dat is op zich al niet echt duidelijk, want er zijn meer parken. De eerste afslag van de brandweer was bungalowpark 't Eekhoornnest, waar geen brand was te ontdekken.

Na het raadplegen van de stafkaart werd besloten te zoeken in het bos achter de Avia, in het verlengde van de Maarschalkersteeg. Dat had resultaat, want daar trof de brandweer aan de rand van de Korte Duinen een verlaten kampvuur aan. Het werd met behulp van een straal geblust.

Terwijl men daarmee bezig was, ontdekte een brandweerman verder de duinen in een tweede kleine brandhaard. Hier bleek een groepje jongelui bij een vuurtje aan 't barbecueën te zijn. De brandweer doofde het vuur met zand.

Brandweer en politie hebben de jongelui gewezen op het gevaar van hun handelen, waarna de politie de zaak verder afhandelde.