• Lenie Los: ,,Deze tuin is een leuk sociaal gebeuren waar veel mensen aan meehelpen. -

    Peter Beijer

Saai stukje grond wordt kleurige bloemenpracht

SOEST ,,Het is vooral een project dat door heel veel mensen tot stand is gebracht!" Lenie Los is bescheiden over haar eigen bijdrage aan de bloemenpracht op het Fazantpad. Een saai stukje gemeentegrond is mede door haar getransformeerd tot een oase van kleur.

Peter Beijer

Het perkje heeft zoveel verschillende kleuren dat het bijna pijn doet aan de ogen. Het felle geel en fleurig oranje van de Afrikaantjes contrasteert prachtig met de paarse gloed van Lavendel en de vlinderstruiken. Hommels en bijen vliegen af en aan en hebben zware pootjes van het verzamelde stuifmeel. Vlinders kussen vrolijk fladderend de bloemtoppen. Het is een fraai gezicht hoe de tuin op allerlei manieren leeft en bloeit. Het Fazantpad is opgefleurd en daarvoor was niets meer nodig dan een spontaan burgerinitiatief.

COMPLIMENTEN Een ouder echtpaar wandelt langs het stukje gemeenteperceel aan het einde van het Fazantpad. Een regenbui, na een aantal dagen verschroeiende hitte, dreigt, dus het stel heeft de pas erin. Toch gunnen de man en vrouw zich een korte pauze om te genieten van de bloementuin. ,,Dat ziet er prachtig uit", constateert de man. Lenie Los neemt de complimenten bescheiden in ontvangst. ,,Veel mensen staan letterlijk even stil", vertelt ze. ,,Dat is het mooie van zoiets; het zorgt voor gesprek. Mensen worden er vrolijk van."

KLEUR Tuinieren is een hobby van Lenie en dat is eigenlijk de reden dat het kleurloos stukje gemeentegrond nu de blikvanger van de straat is. ,,Ik tuinier graag en zag dat dit stukje grond wel wat kleur kon gebruiken. Ik heb contact opgenomen met de gemeente met de vraag of ik, samen met buurtgenoten, dit perceel mocht bijhouden en opknappen. Een ambtenaar kwam langs en hij vond het prima. We zijn aan de gang gegaan. Die Afrikaantjes zijn gekweekt door mijn moeder en buren komen met allerlei verschillende planten. Er staat ook hei in, dat wordt tijdens de herfst weer mooi en de Skimmia geeft het hele jaar door wisselende kleuren."

SOCIAAL GEBEUREN In feite wordt de gemeente Soest werk uit handen genomen. Het onderhoud wordt gedaan door bewoners. Staat daar nog wat compensatie tegenover? ,,Nee, we krijgen geen vergoeding. Maar daar is het ons ook niet om te doen", vertelt Lenie. ,,Het is een leuk sociaal gebeuren waar veel mensen in de buurt aan meehelpen. Bovendien is een mooie tuin een prima motivatie om de buurt schoon te houden. We zien hier nauwelijks zwerfafval en de honden doen hun behoefte niet meer in dit perkje."

KLAVERTJE VIER De kersverse tuin bestrijkt nu een flink deel van het perkje. De enthousiaste Lenie legt uit dat er nog meer in het verschiet zit: ,,Het is de bedoeling dat we de tuin nog een paar meter gaan uitbreiden tot aan het elektriciteitshuisje. Met een bloeiende tuin kunnen we in dit wijkje voor een paar geluksmomenten zorgen. Daarom hebben we ook een aantal klavertjes vier geplaatst. Dan helpen we het geluk een handje en als iedereen dan een klein beetje meehelpt wordt de wereld toch een stukje mooier."

BURGERINITIATIEF Lenie vertelt dat in de omgeving van het Fazantpad meer initiatieven en ideeën ontstaan voor een soortgelijke buurttuin. De actie van de buurtbewoners van het Fazantpad is niet het enige burgerinitiatief om de omgeving mooier te maken.

WILDE BLOEMEN Zo heeft boer Pieter Kuijer aan de randen van de Eng tientallen kavels laten adopteren die inmiddels vol staan met wilde bloemen. De zomerse bloemenpracht vormt momenteel een prachtig decor voor korenmolen De Windhond.