• Archief BDUmedia

Nieuwe container voor GFT

SOEST Er verschijnt sinds maandag een nieuwe variant container voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT) in het straatbeeld van gemeenten Bunnik en Soest. De nieuwe variant GFT-container is grijs met een bruin deksel. Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) voert deze nieuwe variant geleidelijk in. Inwoners die bijvoorbeeld een aanvraag doen voor een extra GFT-container of de huidige gft-container moeten omwisselen vanwege schade, ontvangen de nieuwe variant container. De huidige bruine containers blijft RMN uiteraard ook legen.

RMN directeur Rob Schram: ,,RMN bereidt zich steeds meer voor op het inzamelen van grondstoffen in plaats van afval. De invoering van een nieuwe kleurstelling van de containers is hier een onderdeel van. Daarnaast is er minder opslagcapaciteit nodig voor de nieuwe containers. Deze nieuwe aanpak is bovendien kostenbesparend voor de betrokken RMN-gemeenten. De kleur van het deksel geeft aan welk afval (oftewel grondstoffen) er in de container horen."

In een aantal RMN gemeenten zijn de grijze containers met gekleurd deksel al een bekend fenomeen. Denk hierbij aan de grijze container met blauw deksel voor de papierinzameling, maar ook aan de grijze container met oranje deksel voor de inzameling van plastic verpakkingsafval, metaal (blik) en drankenkartons (PMD). De container voor de inzameling van GFT heeft in de gemeente Bunnik en Soest een bruin deksel en in de overige RMN gemeenten een groen deksel.

Nu bestaat het restafval nog voor zo'n een derde uit GFT en etensresten, meldt RMN. ,,Zonde, want gft en etensresten zijn een waardevolle grondstof. Naast het algemene groente- fruit- en tuinafval horen dus ook de etensresten in de container voor GFT. Denk hierbij aan gekookt voedsel, vis en vlees met ook graatjes en botjes."

Meer informatie over wat wel en niet bij het gft hoort, is te vinden op de scheidingswijzer op www.rmn.nl (na het intypen van postcode en huisnummer) of in de gratis RMN-app.