• Kleuters scheppen aarde in het gat dat is gegraven voor de walnotenboom.

    Jaap van den Broek

Kleuters planten walnotenbomen op Noorder Eng

SOEST Drie walnotenbomen staan sinds woensdag op de Noorder Eng. Niet direct in het zicht, want de doorkijk voor wandelaars en fietsers mag er nu eenmaal niet verstoord worden. Ze zijn ook nog iel en jong, maar dat is tijdelijk.

Over een jaar of vijf, verwacht Henk Koster, zal de bomenplant letterlijk en figuurlijk zijn vruchten afwerpen. Koster is een van de vrijwilligers van Groen aan de Buurt die in samenwerking met de gemeente de Noorder Eng nóg groener maakt. Eerder werden op de Noorder Eng honderden beukhagen neergezet om de stalen omrastering van bijvoorbeeld het maïsveld uit het zicht te nemen. Bij het planten van de walnotenbomen schakelde Groen aan de Buurt de hulp in van Griftlanders en kleuters van de PWA school. De kleuters pakten vorige week allemaal een schep om de gaten waarin de bomen waren geplaatst, te dichten met aarde.

De boompjes staan achter De Lasenberg en de Prinsenhof, vlakbij het hondenuitlaatterrein. Om de kleuters ook wat te leren, was Koster ook al in de kleuterklas geweest om van alles over de walnotenboom te vertellen. ,,Het is voor de bewustwording goed voor de kinderen dat we dit met hen doen. Dit vergeten ze nooit meer."

HEERLIJK ,,Walnotenbomen staan of stonden vaak op boerderijen omdat muggen niet van de lucht van walnoten houden", doceerde Koster die ook nog een culinaire tip in huis had: ,,Walnoten smaken heerlijk bij het eten, eigenlijk bij alles. Wie heeft er wel eens zuurkool met walnoten gegeten? Heerlijk joh!"