• NMM/Anne Reitsma

Nacht van de Militaire Muziek

SOESTERBERG Het Nationaal Militair Luchtvaartmuseum is op zaterdag 17 maart van 19:30 tot 23:30 uur één grote concertzaal. Het staat dan compleet in het teken van de vierde editie van de Nacht van de Militaire Muziek. Dit jaar is er speciale aandacht voor het thema 'vader' dat op verschillende momenten terugkomt.

De Soester podiumkunstenaar en buurman van het museum Herman van Veen die onder meer ook componeert, heeft een serenade geschreven die hij heeft opgedragen aan zijn vader Jan (1918-2000). Hij vervulde in 1947 als soldaat 1441 zijn dienstplicht bij de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Dit werk gaat onder de titel Veteranen Serenade 1441 op 17 maart in première in de Foyer du Trésor. 

Niet minder dan 200 militaire musici presenteren op de mooiste plekken in het museum op zeven podia 36 concerten zowel pop en populair als klassiek. Speciale gasten zijn onder anderen jazzfluitist en musicoloog Ronald Snijders, jazzsaxofonist Efraim Trujillo, de Trompetter van Oranje en DJ Jimmy Owens.

Ronald Snijders (de meest swingende fluitist van Nederland) is de zoon van Eddy Snijders (1923-1990). Hij werd in 1974 dirigent/kapelmeester van de militaire kapel TRIS, wat staat voor Troepenmacht in Suriname. Met dit harmonieorkest was hij in 1989 op concertreis door Nederland en Duitsland. Ronald Snijders maakt muziek op het grensvlak van militaire marsen en Surinaamse dansmuziek, kaseko.

Efraim Trujillo is uitgenodigd door de Fanfare Bereden Wapens voor een latin-jazz programma. Hij speelde op alle belangrijke jazzpodia met onder meer New Cool Collective en The Ploctones. In het Arsenaal, onder The Dogfight, is de vloer beschikbaar om te dansen.

In de grote ruimtes spelen de koperblazers. In het Auditorium en de Foyer du Trésor treden houtblazersensembles op en strijkers met een klassiek repertoire. Op de sessionstage ten slotte spelen Klezmer en de Jazz Beatlezz.

Waar marsmuziek pelotons op straat in beweging krijgen doen DJ's dit op festivals met hun beats. DJ Jimmy Ouwens is zelf militair en kent beide werelden. Air Assault heet het programma dat samen met blazers is samengesteld.

Er zijn ook masterclasses. Ed Oosterom, tamboer-maître bij de Marinierskapel en leider van de tamboers en pijpers, legt uit waarom ere-roffels gespeeld worden, wie de jonge prins van Friesland is, en vertelt over het leven als signaal-trompettist in de 19e eeuw. Verder worden vier trompetters geïnterviewd over het spelen van Signaal Taptoe en The Last Post tijdens belangrijke momenten zoals op 4-mei op De Dam, na de Herculesramp en de MH17-ramp. Interviewer is Eric Burmeister die acht jaar ceremoniemeester was bij de herdenkingen op De Dam.